„Fureniule!” Ai mi-i de tineri pe cunoştinţă!
Executare publică. Punct. Asta s-a întâmplat la bacalaureat şi nu ne ferim să o spunem, tare şi răspicat! “Bârfa de Iaşi”, singurul tabloid din România care apare joia (full color), va demonstra, în cele ce urmează, genocidul la care a fost supusă “generaţia iPhone”. Noi suntem singura tipăritură de pe piaţă care – în aceste zile, când sute de mii de tineri sunt batjocoriţi, admonestaţi, arătaţi cu degetul, făcuţi proşti (şi câte şi mai câte) – am coborât în mijlocul adolescenţilor traumatizaţi, pentru a afla sentimentele care îi încearcă şi pentru a prezenta opiniei publice şi cealaltă faţă a bancnotei.
Statul cheltuie, anual, un miliard de euro cu o generaţie de boi! Aşa sună verdictul crud al detractorilor generaţiei tinere. “E uşor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune, înşirând cuvinte goale, ce din coadă au să sune”, scria, inspirat, poetul Mihail Sadoveanu. Şi mare dreptate avea! Căci e uşor, domnilor guvernanţi, domnilor miniştri şi secretari de stat, e foarte uşor să daţi verdicte. Dar la consecinţe v-aţi gândit? La ce este acum în sufletul zecilor de mii de adolescenţi cărora li s-au dat concediile peste cap, v-aţi gândit? Vă spunem noi – singurul tabloid din România care apare joia (full color) – că nu. Iar dacă tot v-aţi format obiceiul să daţi verdicte fără să cunoaşteţi cu adevărat problema, citiţi şi aflaţi ce este acum în sufletul acestor… îngeri cu aripile frânte.
Ciprian (elev la Liceul Nicolina, picat):
“Părerea mea că tot ce s-a întâmplat a fost premeditat dinainte, ca să ne pice pe cât mai mulţi şi să nu putem lua şomaj. De fapt, nu că părerea mea, sunt chiar sigur de asta! Păi tre’ să fii bolnav la cap să dai subiectele care le-am primit noi. Vă dau un simplu exemplu: la română, ne-au cerut să arătăm cum a fost construit un personaj dintr-o operă din asta… dramatică, de Camil Sorescu. Băi, frate, alo! Stai oleacă! Ăsta a trăit acu’ 600 de ani, ce treabă mai am eu cu el? Păi eu nu ţin minte de ieri pe azi, cum să-mi amintesc ceva de acu’ 600 de ani, sau când o mai fi trăit Sorescu ăsta. Întreabă-mă, frate, ceva actual, că eu nu trăiesc din amintiri. Întreabă-mă de Puia, de Şişu, de vedete, de maşini, sau ceva de pe Discovery, că ne mai uităm şi noi, nu suntem chiar proşti. Ce să mai… premeditat au făcut”.
Denisa (elevă la Colegiul Naţional, picată):
“În momentul de faţă, eu mă simt distrusă. Nici în cele mai mari coşmare nu mi-am închipuit că o să am aşa o vară. Mai ales că eu sunt fotomodelă şi nu voiam decât să scap dracului odată de şcoală, să particip la preselecţie la Miss Univers, să salvez lumea şi să câştig şi eu un bănuţ. Acu’, în loc să reprezint România pe marile scene, m-am blocat cu rahatu’ ăsta de bac. Nu mai spun că nici la preselecţie pentru Miss Univers nu pot să mă mai duc, că m-a bătut tăticu’ cu cureaua când a aflat că am picat şi-s vânătă toată pe picioare şi pe spate. Pentru asta, domnule Fureniu, vă doresc să nu vă mai bucuraţi niciodată de dragostea unei fete tinere! Chiar aşa să scrieţi la ziar. Handicapatule!”
Dany (elev la Liceul “Al. I. Cuza”, picat):
“Sunt dezgustat de toată ţara asta, de toţi ăştia care apar pe la televizor… Nu vreau decât să plec, să emigrez şi să nu mai aud niciodată de România. Mă duc în Italia, în Spania, văd eu unde mă duc… Nu ştiu să fac nimic, da’ măcar acolo câştig lejer 2-3 mii de euro pe lună.”
Simona (elevă la Liceul Negruzzi, picată):
“Eu cred că o mare parte din vină o avem noi, elevii. Mulţi ne-am prezentat la probe total nepregătiţi, fără servite, fără handsfree-uri sau microcăşti în urechi, iar efectele s-au văzut. Nu poţi, la un examen atât de important din viaţa ta, să te prezinţi chiar ca plopu’. Repet, vina este, în primul rând, a noastră şi sper să ne trezim măcar în al 12-lea ceas”.
“Am băgat peste 3 mii de euro în curu’ profesorilor”
Supărare mare şi justificată nu este doar în rândul elevilor, ci şi în tabăra părinţilor şi profesorilor.
Aneta Bostan (părinte, funcţionar la Vama Sculeni):
“Nu se poate aşa ceva! Este inadmisibil ce au fost animalii în stare să facă! Eu am băgat peste 30 de milioane în pregătirea fetei şi câte şi mai câte pachete în curu’ profesorilor, ca să poată termina fetiţa liceul şi s-o aduc la mine, la vamă. Vă rog să mă credeţi, dacă fac un calcul sumar, cred că am cheltuit peste 3 mii de euro numai în ultimu’ an, iar nenorociţii ăştia uite ce-au făcut! Nu ştiu, sper să vină o revoluţie ceva şi să-i bage pe toţi la puşcărie, că aşa nu se mai poate”.
Vasile Agudă (director la şcoala din Popândăi, judeţul Iaşi):
“După ce ne-au tăiat salariile, după ce ne-au tăiat pensiile, acum ne-au luat şi ultimii bănuţi pe care-i mai făceam şi noi la bacalaureat. Singurul lucru care ne mai îndulcea concediul… l-au luat şi pe ăsta. Aveai şi tu, ca director de şcoală sau ca membru în comisia de corectare, 10-20 de piluţe, la o mie-două de lei piluţa… faceţi şi dumneavoastră un calcul cam cât am pierdut. Nu mai vorbesc de profesorii de la oraş, unde pretenţiile sunt altele şi poate îşi lua omul şi o maşină nouă după bacalaureat. Asta-i ţara lui Papură Vodă, dom’le, ascultaţi-mă pe mine!”.
Iată câteva din reacţiile, perfect întemeiate, pe care le-am cules din teren. Domnilor guvernanţi, aceasta este starea de spirit în prezent şi suntem tare curioşi cam ce concluzie aţi tras dumneavoastră, dacă aţi citit aceste rânduri. Nu era, oare, mai bine să avem un procent de promovabilitate decent, să nu ne facem de ruşine în presa internaţională, să-şi vadă şi copiii ăştia, mai departe, de facultate, să meargă şi ei la mare, la munte, să meargă în Grecia şi Turcia, ca o dată în viaţă-s tineri, şi să simţim şi noi că trăim într-o ţară normală? Nu, în opinia domniilor voastre e mai bine că acum nu le tihneşte vacanţa la zeci de mii de tineri, părinţi şi profesori. E mai bine că aceşti copii stau acasă şi consumă electricitate, ca să înveţe noaptea, şi că aglomerează mijloacele de transport în comun, ca să meargă să-şi tragă la xerox fel de fel de cărţi tâmpite.
Dacă, până acum, am mai crezut în bunele dumneavoastră intenţii, orice fărâmă de speranţă s-a stins odată cu genocidul pe care l-aţi orchestrat la acest examen de bacalaureat. Aţi nenorocit bătrânii, aţi nenorocit oamenii muncii şi nu v-aţi lăsat până nu aţi nenorocit şi tinerii.
Ruşine, domnule Fureniu! Ai pe cunoştinţă mii de aripi frânte!
Daniel Şanca