De-o bucată de vreme, ne cam bate gândul să ne mutăm. Nu că zona ar fi nasoală, nu că ne-am fi plictisit, dar anume motive ne împing să ne luăm inima-n dinți și geamantanul în mână și să o luăm din loc. Așa că ne-am zis să studiem nițel piața asta imobiliară ieșeană, să vedem cam unde și când să ne mutăm. Vă spunem și dumneavoastră ce-am aflat, în ideea că nu se știe când vă va trebui informația asta, pe zona de chirii.
Între 150 şi 400 euro
În linii mari, din ce-am văzut și auzit, că te muți în Iași sau în București, e cam tot aia. Mă rog, cu excepția situației în care vrei să-ți iei cu chirie o vilă pe Primăverii sau vrei să fii vecin cu ambasada SUA. Chiria unei garsoniere tot pe la 150 de euro se învârte, un apartament mai mare tot vreo 400 euro te costă lunar. Dacă vreți prețuri mai rezonabile, respectați condițiile de timp și de loc. Periferia este mai ieftină decât Centrul, iar apropierea de universități, iar mai nou, de Palas, saltă prețul cu până la 30-50%. Și nu doar prețul, ci și garanția cerută. Pe Independenței sau în Copou, te poți trezi că ți se cere o garanție egală cu chiria pe 6 luni sau chiar un an. Probabil proprietarii se gândesc că studenții se scaldă în bani, mai ales cei străini. Vinde babacuֹ’ o cămilă și plătește. Apoi, proprietarii vor să se asigure că au bani să repare ce strică chiriașii, studenții străini fiind recunoscuți pentru talentul de a face praf și pulbere orice apartament într-un timp record.
Mutarea, iarna
Timpul este și el esențial. Nu vă mutați în perioada care precede înscrierile la facultate sau la sfârșitul vacanțelor. Și atunci cresc prețurile. Scad ușor din octombrie încolo. Cel mai rentabil e să te muți iarna. Conștienți că vei avea de plătit și întreținerea, proprietarii tind să mai scadă prețurile. E însă o chestie cu două tăișuri, că te poți trezi cu niște facturi de infarct. Ideal e să te informezi dinainte cam care au fost scorurile la întreținere în iarna precedentă.
Ieftin în Alexandru
Cât te costă locuința? Prea mult, e răspunsul cel mai simplu. Am spus că o garsonieră sau un apartament cu o cameră te costă vreo 120-150 de euro, dar genul ăsta de locuințe sunt rare. Cele mai multe trec de 150 de euro, iar majoritatea costă peste 250 de euro. În zonele centrale, același apartament de două camere care costă 300 de euro în Mircea, ajunge la 4-500 de euro. Nu vorbim de apartamente la vreo vilă, ci doar de cele de la bloc. Cea mai avantajoasă zonă este Alexandru cel Bun. Piața este aproape, supermaketuri sunt, iar prețurile sunt decente, pentru că e o zonă în care se trăiește mai periculos. Cu 150-170 de euro, poți lua un apartament cu o cameră. Cam la același preț și în Dacia, Mircea sau Galata. Un apartament cu două camere pleacă de la 190-200 de euro în Podul de Piatră sau Nicolina și ajunge la 250 în Podu Roș sau 3-400 pe Independenței și Copou. La banii ăștia, în Copou poți prinde un apartament și într-un bloc dintr-un complex rezidențial nou. În general, cu cât sunt mai multe camere, cu atât prețul pe cameră este mai mic. Un apartament de 3 camere, pentru care se găsesc mai greu clienți, pleacă de la 200 de euro în Tătărași și ajunge pe la 300 de euro în Păcurari. Maximul e de vreo 470 de euro. De banii ăștia, te muți la doi pași de Palas.