Mai deunăzi ne-am întâlnit cu trei turiști străini care se uitau foarte debusolați la o hartă, în fața Casei Balș. Căutau mănăstirea Golia, după cum am înțeles de la ei. Ne-am făcut datoria de buni cetățeni și i-am condus până acolo, că tot ne era în drum, povestindu-le pe traseu câte una, alta despre clădirile de pe Cuza Vodă. Și așa ne-am adus aminte de Filarmonica despre care am mai scris noi la un moment dat. Și ne-am zis să vedem ce și cum cu dânsa. A mai mișcat ceva între timp? Suficient de rapid ca să se facă ceva până s-ar dărâma singură?
E un plan
Vestea bună este că există un proiect de reabilitare, făcut de Universitatea de Arte „George Enescu”, care a preluat în 2008 clădirea de la Episcopia Romano-Catolică. Proiectul a fost întocmit acum aproape doi ani, imediat după ce Filarmonica a fost închisă pentru că risca să cadă în capul spectatorilor. Proiectul a fost înaintat spre aprobare Primăriei, prin februarie. Un fel de a spune aprobare, pentru că municipalitatea nu are nicio treabă cu implementarea lui. E vorba doar de aprobarea documentațiilor de urbanism, ca la orice altă construcție. Ei, și cam de aici începe vestea mai puțin bună.
Concurenţă mare
Reabilitarea clădirii ar urma să se facă din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Programul înseamnă finanțări totale de 8,25 miliarde euro, în timp ce proiectul UAGE implică cheltuieli de doar 5,86 milioane euro, eșalonate pe parcursul a 19 luni. Da, dar POR 2014-2020 are 12 axe prioritare, plus una pentru finanțarea activităților de consultanță. Axa dedicată restaurării și valorificării patrimoniului cultural are alocați doar 300 de milioane de euro, în condițiile în care în întreaga țară sunt aproximativ 4.000 de monumente istorice aflate în patrimoniul diverselor instituții de stat. Cu alte cuvinte, va fi o concurență acerbă atunci când se va da drumul la finanțare. POR a fost adoptat de Comisia Europeană pe 23 iunie, de-acum așteptându-se deschiderea apelului de finanțare.
Subscripție publică?
Altă problemă este că proiectul e prea mare. Comisia Europeană a limitat la 5 milioane euro valoarea maximă a investiției cuprinse într-un proiect. Zece milioane, dacă este vorba de obiective de patrimoniul înscrise pe lista UNESCO. Din România, pe numita listă se află bisericile din nordul Moldovei, mănăstirea Hurezi, șapte sate cu biserici fortificate din Ardeal, cetățile dacice din munții Orăștiei, centrul istoric Sighișoara și opt biserici de lemn din Maramureș. Nu și Filarmonica ieșeană. Cu alte cuvinte, 860.000 de euro nu vor fi acoperiți de finanțarea europeană, deci vor trebui găsiți prin altă parte. Or, se știe cam cât de mult se agită Ministerul Educației când e vorba să scoată bani. În cazul nostru, ar fi vorba de 3,85 milioane lei. În principiu, n-ar fi totuși prea mult, cam 10-12 lei pe cap de ieșean. Statuia lui Miron Costin din fața Filarmonicii a fost construită prin subscripție publică, ca și cea a lui Mihail Kogălniceanu din fața Universitățiii „A.I. Cuza”. Ce-ar fi dacă?