Analiştii susţin că, la consumatorul mediu, factura pentru producerea încălzirii şi apei calde prin centrale pe gaz va creşte pentru iarna 2014 – 2015 cu minim 150 de euro.
Chiar dacă e primăvară de-a binelea, ieşenii care îşi încălzesc apartamentele şi-şi prepară apa caldă folosind gazul metan trebuie să fi simţit fiori reci pe şira spinării. De la 1 aprilie, preţul gazelor naturale pentru abonaţii casnici a crescut cu 2%. Procentul poate nu e impresionant, dar tariful pentru gazul metan furnizat populaţiei va mai suporta corecţii, în sus, de încă două ori în acest an. Astfel, de la 1 iulie va fi o altă creştere, de 3%, iar din octombrie, încă una tot de 3%. Mai clar spus, trei majorări de preţ în doar 7 luni. În aceste condiţii, locatarii care folosesc centrale termice pe gaz au o vară la dispoziţie să se gândească serios dacă nu cumva ar fi indicat să scoată centrala din perete şi să se rebranşeze la sistemul centralizat de termoficare a Iaşului.
600 de lei în plus
Predicţii aproape apocaliptice a adus Dumitru Chisăliţă, fost director al Romgaz, care, într-un interviu acordat www.ziare.com, a apreciat că factura iernii viitoare va fi, pentru cei cu centrală, cu cel puţin 600 de lei mai mare pentru consumatorul mediu, în condiţiile unui regim termic normal, adică fără geruri mari.
Vestea şi mai proastă, dacă poate exista aşa ceva, e că tariful gazelor naturale livrate populaţiei va continua să crească constant, chiar de câteva ori pe an, până în 2018, conform Memorandumului de liberalizare a pieţei. Cu alte cuvinte, tăvălugul scumpirilor nu va putea fi oprit.
Întoarcerea la matcă
În aceste condiţii, cele 50.000 de familii din Iaşi care îşi asigură necesarul de încălzire şi apă caldă cu ajutorul centralelor termice vor fi obligate să ia rapid o decizie. În situaţia de faţă, cea mai profitabilă variantă ar fi rebranşarea la sistemul centralizat de termoficare. Reabilitarea echipamentelor de producere, transport şi distribuţie a agentului termic (care conduce la eliminarea pierderilor şi asigurarea fluxului continuu de livrare), menţinerea aceluiaşi preţ la gigacalorie pe ultimii trei ani, dar şi întoarcerea companiei cu faţa către clienţi ar fi trei dintre atuutile operatorului de termoficare.
- De 3 ani, preţul gigacaloriei din Iaşi este neschimbat
- 56 de milioane de euro vor fi investite în Iaşi pentru modernizarea sistemului centralizat de termoficare