De vreo câțiva ani, Iașul se chinuie să-și refacă industria pe care o avea pe vremuri. Mă rog, nu chiar aceeași care era înainte de ’89, dar câtuși de cât. Mai un Delphi, mai un Lear, companii nou-venite trag zdravăn în cântarul economiei ieșene. Dintre marile fabrici și uzine de pe vremuri, mai funcționează doar câteva. Doar una a rămas în proprietatea statului, arătând că și statul poate găsi un administrator bun atunci când își bate capul. Departe de a se zbate în clasicele blocaje financiare, insolvențe și altele asemenea, Antibiotice este una din puținele fabrici românești din sistemul medical care poate spune că ”duduie”. Și duduie constant, la o turație normală. A încheiat anul 2012 cu un profit de 27 de milioane de lei, la o cifră de afaceri de 305 milioane lei. La această companie lucrează 1.465 de oameni. Îmbucurător pentru angajații de acolo, ca și pentru bugetul Iașului, este că fabrica merge din ce în ce mai bine. A trecut peste vârful crizei economice renunțând la doar 100 de oameni. A reușit să rămână în continuare pe plus. De fapt, profitul chiar i-a crescut, în plină criză. La cinci ani de la începutul acesteia, profitul a ajuns aproape triplu, iar cifra de afaceri a crescut aproape cu jumătate.
Exportă la greu
Cifrele pe care le învârte Antibiotice sunt cu atât mai interesante cu cât producătorii români sunt nesemnificativi ca pondere pe piața autohtonă. Altfel spus, românii preferă să cumpere până și aspirina și paracetamolul din import. Antibiotice însăși ocupă doar vreo 3% din piața medicamentelor, deși produce vreo 140 de pastile și prafuri de toate felurile. Poate tocmai de-aia, Antibiotice exportă la greu, în vreo 50 de țări, de la Kenya și Tunisia, la SUA și Canada. În fond, dacă un consumator-standard preferă produsele de import, apoi hai să vindem în străinătate, nu?
În expansiune
Antibiotice este o prezență constantă în topul celor mai valoroase companii din România. N-o zicem noi, o zic băieții de la Ziarul Financiar. De altfel, fabrica pare să nu-și mai încapă în propria piele. Vechiul sediu, ăla făcut prin anii ’50 i-a cam rămas mic. Așa că Antibiotice s-a apucat de extindere și la propriu. Acum vreo 10 zile au cerut aprobările pentru o nouă zonă de producție. În locul unui hectar de pășune în Valea Lupului o să se construiască jumătate de hectar de hale, alei și parcări. Probabil că atunci când va fi gata, va trebui să modificăm numărul angajaților de la Antibiotice, ca să mai adăugăm câteva sute. A, şi ca orice companie serioasă, are şi propria pagină de Facebook unde a strâns 3.538 aprecieri. Şi aici e în plină expansiune.