Începând de ieri seară, curtea Spitalului de Urgenţă din Copou a devenit neîncăpătoare pentru zecile de ieşeni care abia se târâiau de colo-colo, majoritatea însoţiţi de rude sau prieteni, într-o stare evidentă de rău. Ameţeli puternice, stări de greaţă, cefalee acută, roşu-n gât şi gonoree au fost principalele simptome depistate de medicii chemaţi, inclusiv de acasă, din timpul liber, pentru a face faţă refluxului de pacienţi.
“În toată cariera mea de medic, nu am mai trăit niciodată aşa ceva. Se mai întâmpla vara, în perioadele de caniculă, să ne vină foarte mulţi pacienţi cu insolaţie, dar ca în aceste două zile, niciodată. Iar oamenii parcă sunt scurşi de vlagă… Majoritatea nici nu pot răspunde la întrebările medicilor. Am trimis mai multe seturi de probe la Institutul <<Ioan Gureşoaia>>, din Capitală, şi aşteptăm să ne vină cât mai repede rezultatele, ca să ştim ce tratament să le dăm pacienţilor. Deocamdată, i-am pus în perfuzii cu magneziu, fenobarbital şi alcool etilic”, spune dr. Tudor Ciuhodaru, şeful Secţiei de Primiri Urgenţe şi atenţii, din cadrul Spitalului “Ioan cel Sfânt”, Iaşi.
“O dată parcă m-a trecut un curent prin cap, până în genunchi şi mai departe”
Ca şi în cazul pacienţilor infestaţi cu deosebit de invaziva bacterie “E.coli”, în Spania, Germania şi alte ţări din vestul Europei, ieşenii care au ajuns la Spitalul de Urgenţe ne-au spus că au început să se simtă rău atunci când au intrat în contact cu legumele şi fructele din hipermarketuri.
“Ieri, după ce mi-a adus poştaşu’ pensia, am zis să ies oleacă din casă şi să o iau uşor spre Kaufland la Nicolina, să-mi cumpăr ceva bun. Că acuş’ mor şi n-are cine să mă-ngroape…”, povesteşte ieşeanca Aneta Câşlaru, 71 de ani, unul dintre zecile de ieşeni internaţi la Spitalul de Urgenţe. “Când am ajuns în Kaufland, am luat o bucăţică de parizel cu şuncă, că salam nu pot lua, din cauză că n-am dinţi. Dar parizelu îl mai sug… Am mai luat o bucată de pâniţă şi-un muştar şi, înainte să plec, am zis că să iau şi ceva de dulce, să-mi fac toată pofta. Când am ajuns la raionu’ cu fructe, mi s-a făcut ochii ca la broască! Nu tu mere, nu tu pere… (îşi trage cu greu răsuflarea şi loveşte cu mâna prin aer, de parcă ar vrea să alunge o vedenie) … numa’ avocado, papaya, tamarillo şi feijoa. Aveau şi mango şi carambola, da’ era cam verzi. Aşa că am pus în sacoşică două-trei mango, un feijoa şi un papaya şi m-am îndreptat uşor spre casă… (ochii i se umezesc, ca şi cum şi-ar aminti un lucru îngrozitor) … după ce a calculat domnişoara de acolo şi mi-a spus cât am de plătit, o dată parcă m-a trecut un curent prin cap (arată cu mâna), până în genunchi şi, mai departe, în călcâie, m-am dezechilibrat şi am căzut cu ceafa de casa de marcat (arată ceafa). M-a luat repede oamenii şi m-a adus la spital, iar aici m-a băgat în perfuzii şi aştept să văd ce am, ca să mă opereze. L-am sunat şi pe băiat, să vină de la Botoşani şi să-mi aducă bani, ca să dau la doctori şi la asistente, să mă opereze prima”, povesteşte Aneta Câşlaru tragedia prin care a ajuns să treacă fără voia ei.
Ţi-e poftă de o portocală?
După ce au studiat cazuistica, simptomele şi manifestările zecilor de pacienţi internaţi cu stări de ameţeală la Spitalul de Urgenţă, cei mai reputaţi specialişti ieşeni recomandă abstinenţă totală de la fructe şi legume, mai ales de la cele de provenienţă exotică.
“Asta este cea mai bună modalitate pentru a evita contactul cu bacteriile din străinătate. Ţi-e poftă de o portocală, cojeşte un cartof şi mănâncă-l. Ţi se apleacă neapărat după un grapefruit, muşcă tare dintr-o varză, sau ce mai ai tu pe balcon. Vrea copilu’ o banană? Dă-i dracu’ o păstaie şi-un şut în cur şi gata”, este sfatul reputatului prof. univ. dr. ing. socilog Ioan T. Moţoc, cel mai apreciat specialist român în genomica fructelor şi legumelor.
În concluzie, multă rabdare şi imaginaţie vă dorim! Şi nu uitaţi să spălaţi bine păstăile, înainte de a da banane copiilor.