EUROVISION 2014 FINALA LIVE. Câştigătorul va fi decis sâmbătă, 10 mai, începând cu ora 22.00. FINALA EUROVISION 2014 va fi transmisă în direct la TVR 1, TVR HD, TVR+, TVR Internaţional.
EUROVISION 2014 FINALA LIVE. Paula Seling şi Ovi – reprezentanţii României la FINALA EUROVISION 2014, vor concura alături de alţi 25 finalişti din Elveţia, Slovenia, Polonia, Norvegia, Grecia, Malta, Belarus, Finlanda, Austria, Muntenegru, Ungaria, Rusia, Armenia, Azerbaijan, San Marino, Ucraina, Suedia, Olanda, Islanda, Germania, Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie şi ţara gazdă, Danemarca.
Într-un articol publicat în cotidianul britanic Daily Mirror, reprezentanţii României la FINALA EUROVISION 2014 sunt criticaţi dur. Potrivit articolului, cei doi ar fi fost din nou aruncaţi în competiţie pentru a mai spăla din ruşinea ediţiilor anterioare, având în vedere faptul că aceştia au potenţial de câştigători, în condiţiile în care în 2010 Paula Seling şi Ovi au situat România pe locul 3 la EUROVISION. „Nu mă pot hotărî dacă ei cer o minune sau spun că este o minune că piesa lor a fost selectată pentru a participa la acest concurs”, se menţionează în articolul cotidianului britanic.
Comentarii negative au avut acestia si cu privire la coregrafie, pe care au calificat-o drept „foarte greu de descris, ceva în genul filmelor din seria Saw (nr. o serie de filme horror) – nici sângeros, nici de groază – doar îngrozitoare”.
Cel mai dur atac direct a fost lansat de jurnaliştii din Marea Britanie la felul în care Paula Seling şi Ovi cântă: „Şi, Paula – acea notă este dureroasă. Nu eşti Loreen (nr. câştigătoarea EUROVISION 2012, cu piesa Euphoria), aşa că nu mai încerca să o imiţi şi cântă dupa puterile tale, fato. Şi, Ovi nu mai ţipa, este enervant”. „Nu este un cântec demn de Paula şi Ovi – mai degrabă este bun pentru un concert tribut 2 Unlimited”, este felul în care jurnaliştii britanici descriu piesa cu care România concurează în FINALA EUROVISION 2014.
Mai jos puteţi vedea lista completă a participanţilor la FINALA EUROVISION 2014
Paula şi Ovi vor reprezenta România şi vor intra pe poziţia 6 în FINALA EUROVISION 2014. Aceştia vor cânta piesa Miracle.
[su_youtube url=”http://youtube.com/watch?v=RYfyMkwTLPg”]
Cine a reprezentat România la EUROVISION
România a participat la EUROVISION de 15 ori, debutând în concursul din 1994. Ţara noastră s-a plasat pe locul 3 de două ori: în 2005 cu Luminiţa Anghel şi Sistem şi în 2010 cu Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu.
În 1994 România a debutat în Irlanda, unde a fost reprezentată de Dan Bittman. Acesta a participat cu melodia „Dincolo de nori” şi s-a clasat pe locul 21 din 25 de participanţi, obţinând 14 puncte. În 1995 România nu a putut participa la EUROVISION.
În 1996 România a selectat-o pe Monica Anghel şi Sincron pentru concursul din Oslo, Norvegia. În urmă cu 12 ani ţara noastră nu a reuşit să se califice în etapa de pre-calificare, aşa că România a fost eliminata şi pentru că nu a acumulat destule puncte în anii anteriori, România nu a putut să participe la concursul din 1997.
În 1998 ţara noastră a revenit în EUROVISION după 4 ani de absenţă. România a fost reprezentată de Mălina Olinescu cu melodia „Eu cred”. Artista s-a clasat pe locul 22 din 25 de participanţi, obţinând 6 puncte, ceea cenu i-a permis calificare în concursul din anul următor.
În 2000 România s-a reîntors în concurs la Stockholm, Suedia, unde trupa Taxi a câştigat dreptul de a reprezenta ţara, cu prima piesă a ţării în limba engleză. Trupa Taxi s-a clasat pe locul 17 din 24 de participanţi, obţinând 25 de puncte, ceea ce însemna, din nou, că România nu va participa în 2001, concurs susţinut în Danemarca.
În 2002 România s-a întors în concursul EUROVISION din Tallinn, Estonia, atunci când ţara noastră a obţinut un loc în top 10. Atunci, România a fost reprezentată de Monica Anghel şi Marcel Pavel cu melodia „Tell Me Why. Ţara noasatră s-a situat pe locul 9 cu 71 de puncte.
În 2003, România a obţinut iar un loc în top 10 în Riga, atunci când ţara noastră a fost reprezentată de Nicola cu melodia ei „Don’t Break My Heart”. România a ocupat în 2003 locul 10 cu 73 de puncte, ceea ce însemna că ţara noastră a participat direct în finala EUROVISION din 2004, netrebuind să participe în semifinală.
În 2004, România a fost reprezentată de Sanda cu melodia „I Admit”. Atunci ţara noastră a ocupat locul 18 obţinând 18 puncte.
În 2005, România a trimis la EUROVISION pe Luminiţa Anghel şi Sistem cu melodia „Let me try”. Atunci ţara noastră s-a clasat pe locul trei cu 152 de puncte.
În 2006, România a fost reprezentată de Mihai Trăistariu cu melodia „Tornero” la EUROVISION, piesă cu care a ocupat locul 4 cu 172 de puncte.
În 2007, ţara noastră a fost reprezentată la acest concurs de Todomondo la EUROVISION care s-a desfăşurat la Helsinki. Melodia lor „Liubi, Liubi, I Love You” a fost cântata în şase limbi diferite: engleza, italiana, spaniolă, rusă, franceză şi română. Cu toate astea, România a obţinut locul 13 cu 84 de puncte.
În 2008, România a fost reprezentată la EUROVISION de Nico şi Vlad cu melodia „Pe-o margine de lume” la Belgrad. În urmă cu şase ani ţara noastră s-a clasat pe locul 20 cu 45 de puncte.
În 2009, ţara noastră a fost reprezentată de Elena Gheorghe cu o melodie tipic romanească „The Balkan Girls”, care include stiluri de muzică din Balcani şi România. Atunci ţara noastră s-a situat pe locul 19 cu 40 de puncte.
În 2010, România a trimis la EUROVISION pe Paula Seling şi Ovi cu piesa „Playing with Fire”. Cei doi au obţinut locul 3cu un total de 162 de puncte, la doar doar 8 puncte diferenţă de locul 2, luat de Turcia.
În 2011, ţara noastră a fost reprezentată la EUROVISION de trupa Hotel FM, care a ocupat locul 16 cu 77 de puncte, neobţinând punctaj de la Marea Britanie, ţara natală a lui David Bryan, solictul trupei care a reprezentat România la EUROVISION în acel an.
În 2012 România a fost reprezentată de la Baku, Azerbaijan, de trupa Mandinga cu piesa Zaleilah. Aceasta a adus poziţia 12 din 26.
În 2013 Cezar Ouatu a reprezentat România la EUROVISION cu piesa „It’s my life”. Acesta a obţinut locul 13 cu 65 de puncte, deşi nu a primit voturi de la Spania şi Italia – ţările unde se află cea mai mare comunitate de români.
Cum se votează la EUROVISION
Finala EUROVISION 2014 va fi transmisă în direct pe TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional sâmbătă, 10 mai, de la ora 22.00. Liniile de vot se vor deschise abia după ce toate ţările din concurs, 26 la număr, îşi vor fi terminat numerele artistice.
Conaţionalii din diaspora care vor să voteze România la EUROVISION 2014 trebuie că urmărească concursul la televiziunea publică din ţara în care se află, pentru a afla numerele de telefon ce au fost alocate piesei „Miracle”, cântată de Paula Seling şi Ovi.
Ediţia de anul acesta a concursului EUROVISION se desfăşoară la Copenhaga, după ce anul trecut Emmelie de Forest (22 de ani), care a reprezentat Danemarca, a câştigat concursul cu piesa „Only Teardrops“.
Ce voturi a dat şi a obţinut România de-a lungul timpului
gândul a numărat voturile date şi primite de România în această competiţie de la Trăistariu, care a concurat în anul 2006, până astăzi şi a întocmit graficul evoluţiei prieteniei între popoare la cursul Eurovision. În 2006, când Mihai Trăistariu a stabilit recordul de puncte obţinute de o piesă românească la acest concurs, 172, mai toate ţările participante l-au votat. Interesant de văzut e cine a acordat puncte României, în acei ani în care piesa nu a plăcut prea multora şi a adunat doar câteva puncte, care au situat-o undeva la coada clasamentului.
În FINALA EUROVISION din 2013, România s-a clasat pe locul 13, cu 65 de puncte, două poziţii în urma Republicii Moldova. Anul trecut Moldova a acordat ţării noastre 10 puncte, aceasta fiind urmată de Suedia cu 4 puncte, Albania cu 5 puncte, Marea Britanie cu 4 puncte, Azerbaijan cu 6 puncte, Norvegia cu 6 puncte, Italia cu 1 punct, Malta cu 7 puncte, Islanda cu 6 puncte, Grecia cu 10 puncte şi Muntenegru cu 1 punct.
În 2012, atunci când România a fost reprezentată de Mandinga, ţara noastră a fost votată doar de unul dintre vecinii noştri: Moldova – ţară care ne-a acordat 12 puncte. În urmă cu 4 ani România a ocupat locul 12 cu un total de 71 de puncte. După Republica Moldova care ne-a acordat 12 puncte, a fost urmată de Spania – 10 puncte, Grecia – 7 puncte, Italia – 7 puncte, Azerbaidjan – 6 puncte, Israel – 6 puncte, Irlanda – 5 puncte, Portugalia – 4 puncte, Turcia – 4 puncte, Belgia – 3 puncte, Cipru – 3 puncte, Franţa – 2 puncte, Danemarca – 1 punct şi Rusia – 1 punct.
În 2011, piesa „Change” a adunat 77 de puncte care au plasat România pe poziţia a 17-a (17 a fost şi numărul de intrare în concurs al trupei Hotel FM). A primit maximum de puncte, 12, de la Republica Moldova şi Italia (aflată pentru prima dată în competiţie după 14 ani), 10 de la Belgia, 8 de la Spania, câte 6 de la Bulgaria, Israel şi Azerbaidjan, 5 de la Turcia, câte 4 de la Olanda şi Danemarca şi câte unul de la Austria, Irlanda, Estonia şi Ungaria. La rândul său, România a acordat Moldovei maximum de puncte, 12, apoi a mai dat 10, Azerbaidjanului, 8, Greciei şi 7, Ungariei.
În 2010, când Paula Seling şi Ovi s-au clasat pe poziţia a treia cu „Playing with Fire”, România a primit maximum de puncte, 12, tot de la Republica Moldova, 10 de la Spania, Portugalia, Suedia şi Norvegia, câte 8 puncte de la Israel, Danemarca, Marea Britanie şi Cipru, câte 7 de la Irlanda, Azerbaidjan ori Slovenia . România a dat atunci 12 puncte reprezentanţilor Danemarcei, 10 puncte celor din Republica Moldova şi 8 puncte reprezentanţilor Turciei, 7, Greciei, şi 6, Armeniei.
În 2009, România, reprezentată atunci de Elena Gheorghe, s-a clasat pe locul 19. Şi-a obţinut puţinele puncte de la Moldova (12), Spania (7), Turcia şi Macedonia (5), Azerbaidjan (3), Irlanda, Cipru, Portugalia şi Serbia (2). A votat în schimb cu Islanda (10), Grecia (8), Armenia (7) şi Azerbaidjan (4).
În 2008, când piesa lui Nico şi Vlad, „Pe o margine de lume”, a ocupat locul 20, România a fost ţinută departe de ultimul loc de voturile din Republica Moldova şi din Spania, care ne-au acordat câte 12 puncte, dar şi din Israel (6) sau Portugalia (4). Interesant că la acea vreme, când relaţiile cu Franţa erau ceva mai calde, România a mai primit 4 puncte şi din patria lui Sarkozy. A acordat, în schimb, 12 puncte Greciei, 8, Turciei, 6, Israelului, dar n-a uitat nici de Armenia şi Azerbaidjan, cărora le-a dat 4, respectiv 2 puncte.
În 2007, când Todomondo a cântat „Liubi, Liubi” pentru România, clasându-se pe locul 13, puncte ne-au venit de la Republica Moldova (12), Andorra (10), Ungaria (8), Israel, Portugalia şi Franţa (7). A votat la rândul ei cu republica Moldova (12 puncte), Grecia (10), Ungaria (8), Turcia (7), Serbia (6) şi Bulgaria (5).
În 2006, când a fost reprezentată de Mihai Trăistariu, România a luat câte 12 puncte de la Republica Moldova şi Spania şi câte 10 de la Israel, Portugalia, Cipru şi Malta. A acordat cele mai multe puncte Moldovei (12), Greciei (10), dar şi Rusiei (8).
Sursa: gandul