Încă o gheată în gât pentru contravenienţi

Ca urmare a noii legi de accelerare a justiţiei, prin care Guvernul a încălcat (pentru a câta oară?) însăşi Constituţia României, contravenienţii s-au trezit cu procesele pierdute ori câştigate pe loc, chiar din primă instanţă. Este vorba despre un proiect de lege elaborat de nişte „genii” şi aprobat între două sforăituri de Guvern, prin care a fost eliminată calea de atac în cazul plângerilor formulate împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiei şi de aplicare a unei sancţiuni.

Mai precis, noul act legislativ fraiereşte pe faţă pe cei care au primit amenzi, de la sfârşitul anului trecut, menţionând ca unică dreptate doar decizia primei instanţe, fără posibilitate de a se merge la una superioară.

Dacă până mai ieri astfel de procese puteau fi câştigate în tribunale, de pildă, dovedindu-se, uneori, judecata greşită a unor magistraţi, astăzi, legea obligă justiţiabilii să se mai abţină.

Vinovat fără vină

Un caz concret (printre miile de astfel de cazuri) este cel al lui Cătălin C., amendat abuziv de către un poliţist de la Rutieră (din exces de zel şi, probabil, necunoaşterea suficientă a legislaţiei)  pe motiv că maşina pe care o conducea, şi care aparţinea firmei angajatoare, nu avea asigurarea în regulă. Bine, partea cu asigurarea e de înţeles, dar ce vină are şoferul când autoturismul respectiv nu-i aparţinea? Legea asigurărilor RCA, în astfel de cazuri, prevede expres că responsabilă de asigurarea maşinii este chiar proprietara persoană juridică, ori poliţistul l-a amendat pe şofer, persoană fizică. Ar fi putut fi, şi acesta, amendat, dar în baza altui act normativ – OUG nr.195 – care prevede că şoferul trebuie să se asigure că are toate actele în regulă înainte de a pleca în cursă cu maşina firmei.

Instanţa căreia s-a adresat şoferul în cauză a respins, fără prea mare efort, plângerea adresată de acesta, hotărârea rămânând bătută în cuie.

“Mă consider nedreptăţit. Dacă aş fi avut ocazia unei căi de atac prin care să mi se confirme că am greşit, deşi avocatul meu susţine contrariul, atunci aş fi de acord să plătesc amenda, iar până ajung la CEDO… mă mănâncă sfinţii”, afirmă Cătălin C., şoferul sancţionat de pomană.

Astfel, pe principiul “şi bătuţi, şi cu banii luaţi” dreptul la o judecată rapidă şi un proces echitabil, menţionat în Constituţie, a rămas doar cu …judecata rapidă, că de echitate, e un termen prea lung şi complicat pentru guvernanţi (obosiţi de-atâtea nopţi pierdute la show-rile tv).



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *