Foarte mulţi ieşeni au scăpat de inhibiţii. Se pare că strada, pentru o parte dintre noi, nu mai reprezintă un loc public din moment ce fac diverse gesturi, simţindu-se ca la ei acasă. Suntem deranjaţi de aceste lucruri? Părerile sunt împărţite.
Miruna, o tânără de 22 de ani din Iaşi ne-a povestit câte îi pot vedea ochii în momentul în care iese din casă:
,, De cum păşesc în mijlocul de transport trebuie să văd măcar doi îndrăgostiţi care nu au nici o jenă faţă de ceilalţi, de bătrâni şi se pupă de zor şi se giugiulesc de mama focului. Dacă ar fi un simplu sărut… n-am nimic împotrivă. Dar când e unul „franţuzesc”, lung de nu se mai termină şi cu bale, parcă-parcă-mi vine… să merg pe jos. Apoi, nu poţi să nu remarci stilul domnişoarelor de a molfăi guma, făcând ditamai baloanele, arătând lumii ce limbă frumoasă au. Totodată, am observat cum multe femei de cum coboară din autobuz trebuie să îşi aranjeze sutienul, sau chiloţii care stau anapoda. Am mers într-o zi cu o prietenă la o cafea şi discutam noi acolo, când dintr-o dată apare un amic şi se bagă în seamă la noi, începe să vorbească de ale lui, de am rămas cu vorba în gură. Mai spune ceva dacă poţi! Bineînţeles că subiectul a fost deviat de băgăcios. Pe mulţi nu îi interesează de ce fac cei din jur, însă este normal acest lucru? De ce trebuie să suportăm astfel de apucături de prost gust? Şi cum să reacţionăm?”
Miruna, indiferenţa şi ignoranţa sunt cele mai bune arme în orice problemă. Normal ar fi ca într-o comunitate să ne pese şi de cei de lângă noi, dar educaţia nu o poţi da tu nimănui. Adică, cum ai putea să mergi la una pe stradă şi să îi spui: draga mea abţine-te că nu e frumos ce faci! Nu-ţi mai scoate bikineii din funduleţul tău drăgălaş în văzul lumii! Părerea celor din jur nu contează pentru foarte multe persoane, deoarece merg pe premisa: nu îţi convine, nu te uita! Aşa că va trebui să îi acceptăm şi pe aceştia sau să ne prefacem că nu există, asta până când se vor autoeduca, deşi e greu de crezut acest lucru. Fiecare este liber să trăiască în propria sa prostie. Responsabilitatea şi bunacuviinţă s-ar putea să vină mai târziu. S-ar putea, nu bag mâna în foc!