15 luni. Adică un an şi trei luni. Aceasta este media de timp petrecută pe fotoliul de prefect al Iaşului de persoanele care s-au succedat în această funcţie din 2001 şi până astăzi. Astfel, din 2001, când postul era ocupat de Corneliu Rusu Banu şi până la începutul acestei săptămâni, când Romeo Olteanu a demisionat din funcţie, 11 persoane s-au perindat la conducerea instituţiei ce reprezintă Guvernul în teritoriu. Unii au părăsit postul în urma unor scandaluri de presă, a fost şi un caz de corupţie sau simple rotiri la momentul schimbării puterii de la nivel central. „Bârfa de Iaşi” face o scurtă trecere în revistă care arată cât de subred poate fi scaunul de prefect.
„Boala lui Calache”
În 2001, prefect al Iaşului a fost numit Corneliu Rusu Banu. Acesta a avut un mandat de un an şi şapte luni. A ieşit din scenă pe uşa din dos, în urma unor declaraţii considerate jignitoare la adresa comunităţii de etnie rromă. Locul acestuia a fost luat de Neculai Apostol, potent om de afaceri, cel care şi acum controlează imperiul Kosarom. Apostol a fost prefect de Iaşi aproape 11 luni, până în 2003. A demisionat în urma unui conflict cu Ion Solcanu, liderul de atunci al filialei locale a PSD. Chestionat în legătură cu motivele demisiei, Apostol a dat atunci o declaraţie savuroasă: „Vrei să faci ceva bine şi eşti întepat, faultat, pentru ca în final totul să culmineze cu atacuri la adresa copiilor. Astfel, s-a încercat un atac murdar, mârşav la adresa mea şi a familiei. Aceasta este boala lui Calache”.
Surmenajul, ca motiv
Următoarul care a ajuns în funcţia de prefect, în 2003, a fost Ioan Avarvarei, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole. Opt luni a stat la Casa Pătrată. Afecţiunile cardiace şi surmenajul au fost principalele motive invocate de Avarvarei în momentul demisiei din funcţie. Pentru alte 10 luni, funcţia de prefect a fost încredinţată unui alt profesor: Spiridon Creţu, cadru didactic la Universitatea Tehnică. Acesta a plecat în ianuarie 2005, odată cu schimbarea puterii, când Alianţa DA a venit la guvernare.
Prisăcaru, ridicat cu mascaţii
Noua putere l-a numit pe Radu Prisăcaru ca prefect de Iaşi. Mandatul acestuia a fost întrerupt brusc, în vara anului 2006, când a fost reţinut, fiind acuzat de corupţie. Procesul acestuia s-a terminat anul acesta, Prisăcaru fiind condamnat la închisoare cu executare. În 2006, după izbucnirea scandalului, în locul acestuia Guvernul l-a uns pe Nicuşor Păduraru. Un an şi cinci luni a stat Păduraru în fruntea judeţului. Înlocuirea sa a fost anunţată, oficial, ca o promovare. Chipurile, Păduraru a fost promovat în aparatul central al Ministerul Internelor şi Reformei Administrative. Neoficial, presa vremii a notat că relaţiile proaste cu Relu Fenechiu, liderul PNL Iaşi pe-atunci, au fost cele care au condus la schimbarea sa.
Trei în doi ani
În februarie 2008, pe post a ajuns Marius Bodea (care a fost şi subprefect de vreo două ori). Mandatul acestuia a fost de 11 luni până în ianuarie 2009 când acesta a fost înlocuit cu Victorel Lupu. Nici Lupu nu a stat prea mult, opt luni, până în octombrie 2009. A fost momentul în care, pe această poziţie, Guvernul l-a înscăunat pe Dragomir Sava Tomaşeschi. Acesta a fost prefect al Iaşului timp de doi ani şi şapte luni, un adevărat record al ultimilor ani, dar asta nu înseamnă că scandalurile au ocolit Casa Pătrată, acolo unde-şi are sediul Instituţia Prefectului.
Doar cinci săptămâni
Cel mai scurt mandat a fost cel al lui Marian Bosianu, fost comisar la Garda Financiară. Bosianu a fost prefect doar vreo cinci săptămâni (mai – iunie 2012), după care i-a predat ştafeta lui Romeo Olteanu. Astfel, Olteanu a condus Prefectura din vara lui 2012 până acum câteva zile când şi-a prezentat demisia de onoare, în urma accidentului rutier în care a fost implicat duminică, pe 10 august.
Galeria prefecţilor de Iaşi:
2001 – Corneliu Rusu Banu (un an şi şapte luni)
2002 – Neculai Apostol (aproape 11 luni)
2003 – Ioan Avarvarei (8 luni)
2004 – Spiridon Creţu (10 luni)
2005 – Radu Prisăcaru (un an şi nouă luni)
2006 – Nicuşor Păduraru (un an şi cinci luni)
2008 – Marius Bodea (unsprezece luni)
2009 – Victorel Lupu (opt luni)
2009 – Dragomir Tomaşeschi (doi ani şi şapte luni)
2012 – Marian Bosianu (cinci săptămâni)
2012 – Romeo Olteanu (doi ani şi două luni)