Dorin Chisăliţă, cel mai bine plătit medic din Iaşi: 10.000 euro pe lună

Unui foarte cunoscut, pentru a nu spune de-a dreptul celebru medic ieșean îi place să spună că meseria pe care o practică trebuie făcută cu multă umilință. Acum, n-am putea spune exact la ce se referea: la a trata după doctrina sfinților ”fără de arginți” sau la a-și face cruce înainte de a lua bisturiul în mână, pentru a-și asigura sprijinul divinității. Am merge pe a doua variantă, că mulți medici cunoscuți de public și săraci în particular n-am prea avut ocazia să cunoaștem. Dar cu buzunare largi, dar în același timp blânzi cu pacienții și profesioniști, asta da. Nu discutăm aici de ce au mai mult decât le-ar ieși din leafă. Mulți mai au și un cabinet ultra-rentabil, de te întrebi la ce-și mai pierd timpul și prin spitale. Din plăcere, probabil. De fapt, cât costă o secundă din viața unui medic? Dacă ar fi să-l plătești pentru a sta cu tine la o cafea și a-și depăna viața, cât ar trebui să pui pe masă ca să nu i se pară că a pierdut timpul degeaba?

Bani, nu glumă
Într-o ordine aleatorie, căci nu poți cuantifica celebritatea și nici nu poți da note în funcție de câte operații reușite are la răboj, vom începe cu poate cel mai cunoscut oftalmolog din dulcele târg al Botoșanilor, că acolo s-a născut. Dorin Chiseliță conduce clinica de Oftalmologie a Spitalului ”Sf. Spiridon” și e chirurg de când se știe. Adică de vreo 30 de ani. Unul dintre primii care a auzit de laser în operațiile pe ochi, unul dintre fondatorii școlii de transplant ieșean, genul de chirurg care ar lua o cornee și ar tăia-o felii ca pe ceapă la orele de botanică dintr-a cincea, numai ca să ajungă la mai mulți pacienți. Ar tăia-o, că de feliat mai greu, la ce dotări are clinica. Oricum, dacă afară de Isus mai e cineva care să facă orbii să vadă, Chiseliță ar fi o variantă de luat în calcul. El zice că a consultat într-o viață de chirurg cam la fel de mulți pacienți câți locuitori are Iașul și a tratat cam cât populația orașului Târgu Frumos. Pentru prima cifră, n-am băga chiar mâna în foc, deși o medie de 40 de consultații pe ziua de muncă n-ar fi chiar imposibilă. Dar n-ar mai avea timp de predat cursuri și ținut conferințe la diversele societăți de profil medical în care este membru. Numărul operațiilor este însă plauzibil. Pentru Chiseliță, să operezi trei oameni la două zile nu e chiar imposibil. Cu toată umilința de care vorbeam, e genul de medic care își cunoaște valoarea. Și prețul. O consultație la el se duce la 250 de lei sau chiar mai mult, dacă vrei ceva mai complex. Între noi fie vorba, de pe urma lui câștigă și asistenții. Dacă te poți prezenta ca ”Icsulescu, asistentul lu’ dom’ prof. univ. dr. Chiseliță”, poți cere 100 de lei pe o consultație. Dacă ar fi să-i plătim cafeaua și timpul aferent, ar trebui să-l invităm în ziua de leafă. Cafeaua și timpul alocat ei ar costa la Chiseliță cam cât o consultație la clinica lui. Omul câștigă vreo 400 de lei în fiecare oră din cele 8 ale unei zile de lucru. Anul trecut, a câștigat împreună cu soția cam 720.000 de lei. Împărțiți la 256 de zile lucrătoare și la 8 ore de muncă și ajungeți aproape de 400 de lei ora.

Categoria “mulţumitor”
Endocrinologia este una din cenușăresele medicinii. Nu cunoaștem niciun endocrinolog milionar, chiar dacă este expert în domeniul său. În fond, mergi la medic dacă te dor măselele, stomacul, capul, rinichii sau altele de genul ăsta. N-am auzit de cineva să meargă urgent la spital că i se pare că suprarenala nu merge ca lumea sau că bănuiește că timusul copilului nu-și face treaba cum scrie la carte. Întrebare de 10 puncte: ce-i ăla timus și la ce e bun? Tocmai de-aia am zis să vedem cum și din ce trăiește un endocrinolog. Iar cel mai la îndemână este o ”cea”, cunoscută publicului larg fie și numai după nume. Voichița Mogoș conduce Clinica Endocrinologică a aceluiași spital ”Sf. Spiridon” și Societatea română de profil. Sonoritatea numelui te duce direct la fostul șef al baroului, avocatul Adrian Mogoș. E doar un fel de coincidență de nume, pentru că cei doi sunt despărțiți de ani buni. Ca urmare, n-o întrebați pe Voichița Mogoș de averea soțului în acte. Cel mai cunoscut endocrinolog a strâns toată viața un apartament de 35 mp, o jumătate din altul și un Audi A4. În conturile sale se găsesc oricând vreo 1,6 milioane lei, în diverse valute. Câștigurile sale anuale nu sunt însă nici o cincime din cele ale lui Chiseliță. E drept, nu are clinică particulară proprie. Câștigă vreo 45.600 de lei ca medic și vreo 87.000 de lei de la UMF, unde predă. A, și-și mai rotunjește veniturile din studii clinice făcute în spital. Vreo 10.000 de euro anul trecut. E mult sau puțin pentru un medic, vă lăsăm să decideți singuri. Prost exemplu, nu? Să nu uităm însă că ne-am gândit de la bun început doar la cei mai buni, nu neapărat la cei mai bogați medici ieșeni.

Decent: 2.000 euro/lună
Când veni rândul cardiologilor, ne-am gândit la mai vechea noastră cunoștință, simpaticul basarabean șef al Institutului de Boli Cardiovasculare, Grigore Tinică. Omul ne-a plăcut și pentru faptul că și-a trecut în declarația de avere și produsele agricole pe care i le asigură ”moșia” de 1,7 ha din Cușmirca, raionul Șoldănești. Un sat ca oricare altul, așezat aproape de Nistru, cu vreo 2.500 de locuitori și un cămin cultural în stil sovietic. Afară de palma de pământ din Basarabia, Tinică mai ține acolo și un apartament în Chișinău, care-i aduce 3.600 de euro chirie. În rest, 1.600 mp de pășune prin Păun, încă un apartament în București și un Volvo S80, genul de mașină aflată la limita dintre limuzină și o ciudățenie din tablă cu designer suedez. Conturi de jumătate de milion de lei și titluri de valoare de 100.000 de lei, dar și datorii de 60.000 de euro. La fel ca alții, câștigă mai mult din activitățile didactice decât din meseria de medic. În jur de 110.000 lei în total. Mai o comisie de doctorat, mai o conferință științifică și cam ăsta e Tinică, în cifre.

Sâni, nas, buze
Dacă e să te iei după ce se spune, cea mai rentabilă ramură a medicinii ar trebui să fie chirurgia plastică. Sâni, șolduri, nas, buze și tot ce se mai poate îmbunătăți în aspectul exterior ar fi tot atâtea surse de bani frumoși pentru un chirurg bun. Dacă însă te iei după ce se scrie, parcă ar fi mai rentabilă endocrinologia. Conturile lui Teodor Stamate, cel mai cunoscut plastician ieșean, sunt goale, cel puțin în declarația sa de avere. Nu tu bani, nu tu plasamente în hârtii de valoare, acțiuni sau alte chestii în care oamenii își țin economiile. În schimb, credite de rambursat de 87.000 de euro. Deţine două terenuri de 1.300 mp în total, un apartament, două case și un cabinet medical. Mai punem un Mercedes ML din 2010. Hai să zicem că 156.000 de lei anual din salarii încasate împreună cu soția ar reprezenta o sumă. Ne miră însă cei 58.600 lei cât au reprezentat veniturile aduse de clinica plastică anul trecut. Asta, în condițiile în care un implant siliconic pleacă de la 2.000 de euro și poate trece de 5.000.

Bob cu bob
La capitolul pediatri, iar avem o problemă. Ce să-i faci, dacă Iașul e centru medical și are specialiști gârlă? Alegi pe unul, se supără altul. Am exclus din prima pediatrii pe care îi cunoaștem noi, ne scuzați, dom’ profesor, dar nu vrem să fim subiectivi. Până la urmă, ne-am hotărât pe numele Evelinei Moraru, cotată și pe forumurile mămicilor din Iași drept un pediatru bun spre foarte. Poate nu degeaba e șefă de clinică la Spitalul de Copii. Profesional vorbin, atuurile ei sunt specializările, din care are tot înainte, mai ales dintr-astea de care părinții se lovesc des: alergologie, gastroenterologie, hepatologie. Cine are copii sigur s-a izbit la un moment dat de o pântecăraie zdravănă sau de o urticarie pe care să nu știi de unde s-o iei. Mai adăugăm că a primit Meritul Sanitar la 25 de ani, ceea ce spune ceva despre cât de pe brânci a muncit pentru a ajunge unde este acum. Și ei îi place să vorbească despre smerenia meseriei de medic, îi dau lacrimile când unul din copiii care îi trec prin mână pierde lupta cu boala. Asta n-a împiedicat-o totuși să strângă o avere frumușică. Pentru standardele noastre. Și-a cumpărat 1.200 mp de teren în Pietrărie și mai are 10 ha moștenite pe coclaurile Vasluiului. Altminteri, un apartament de 54 mp, o casă de 121 mp, o casă de vacanță de 80 mp la Agapia, un Renault și un Audi. Mai putem pune niște conturi de vreun sfert de milion de lei, dar și credite de echivalentul a 220.000 lei, deci nu rămâne mare lucru după mai bine de 40 de ani de muncă. Nu s-ar putea plânge însă, pentru că și câștigă bine: vreo 300.000 de lei pe an, grosul venind din activități didactice și din convenții civile, nu din ce face la spital.

Om calculat
Fumați? Dacă răspunsul este ”nu”, felicitări, țineți-o tot așa. Dacă ”da”, notați un nume, că s-ar putea să ajungeți pe mâna lui. Traian Mihăescu, prof. dr., șef secție la Pneumo. Are reputația că te poate convinge să renunți la fumat. Cum o face, nu știm, că n-a avut ocazia. 9 cursuri și cărți publicate, vreo două în colaborare, 86 de lucrări științifice și vreo 51 de comunicări. Nu degeaba, că din cercetare câștigă peste 100.000 de lei anual. Drepturi de proprietate intelectuală, ca să ne exprimăm lemnos. Genul de medic care mănâncă și visează plămâni afumați și găuri provocate de tuberculoză. Și genul care nu prea te lasă să aștepți în fața ușii, ceea ce pentru un medic experimentat chiar e ceva. N-am avut ocazia să bem o cafea cu vreun dușman de-al lui, dar la prima vedere l-am trece la categoria ”doctor fără de arginți”. Asta o știu pacienții mai bine, dar pentru vechimea lui, un teren de 1.350 mp în Iași și unul de 500 mp în județul Suceava, un apartament de 69 mp cumpărat în 1982 și o casă de 50 mp în construcție nu pare cine știe ce. Iar faptul că merge cu un autoturism Daihatsu din 1992 e aproape jignitor pentru tagma șoferilor. Nici economiile de 430.000 de lei pe care le declară nu par mare lucru, câtă vreme el și nevasta sunt oameni de 200.000 de lei anual, afară de cei 100.000 lei de care vorbeam mai înainte.

Asta da avere!
Un domeniu sensibil rău, dar extrem de solicitat în epoca asta, e neurochirurgia. Și nu ne referim la topoare în cap sau gâturi rupte de la o căzătură din cireș, deși sunt mulți pacienți și pe linia asta. Mai degrabă ne gândim la chestii gen hernii de disc, că sedentarismul e boala secolului, iar de pe urma cărora poți ajunge ușor în scaunul cu rotile. E domeniu sensibil, că diagnosticul exact e greu de pus, iar o mică greșeală făcută la operație și te-ai ales ca medic cu un om care o să-ți aprindă lumânări la morți toată viața. La categoria ”număr minim de înjurături supra număr de pacienți operați” s-ar putea califica Dana Turliuc, de la Neuro. Firește, tot medic și cadru didactic concomitent, ca și bărbatu-său, medic la așezământul de veseli din Bucium, pe mâna dreaptă. Nu are panoplia de lucrări științifice și volume publicate a lui Mihăescu, dar îi dă ceață la capitolul domeniu imobiliar. Pe de o parte, 3.620 mp de terenuri intravilane la Bârnova, Bicaz și Negrești-Vaslui, unde are și o casă de 100 mp. Mai are una, dacă i se poate spune casă, de 450 mp la Bârnova și patru mașini: un VW antic, din 1970, un Porsche 944 din 1986, un Nissan din 2007 și un Suzuki Swift din 2009. Conturile îi sunt pe zero. Alea de economii, că datorii are de 185.000 de euro. Bine, nu-i bat portăreii la ușă, că au termene de rambursare prin 2031-2032. Pe care le poate plăti, că împreună cu soțul câștigă mai bine de jumătate de milion de lei pe an. E mult, e puțin, pentru asta avem cititori ca voi. Să decidă singuri.

……….

Averea oftalmologului Chiseliţă

  • un teren de 1.630 metri pătraţi, intravilan, cumpărat în 1996
  • o casă de locuit în suprafaţă de 360 metri pătraţi, construită în 1998
  • un Volkswagen Passat, fabricat în 2001
  • 4 conturi la BCR, BRD şi Banca Transilvania (2), la care însă nu a specificat sumele
  • Venituri nete aferente anului 2013, potrivit declaraţiei de avere semnată în vara acestui an: 40.608 lei ca şef de clinică la Spiridon, 60.000 de lei ca prof. univ. dr. la UMF, 454.471 lei ca proprietar la Oftaprof SRL. În total, Dorin Chiseliţă a câştigat anul trecut 555.079, adică echivalentul a 126.154 euro. Pe lună, asta ar însemna peste 10.000 de euro, mai exact 46.000 lei. La aceste venituri se adaugă cele ale soţiei: 27.500 lei (medic primar la Spitalul de Obstretică Ginecologie Iaşi), 122.501 lei (ca proprietar la Oftaprof SRL) şi încă 19.279 lei pentru susţinerea de conferinţe ştiinţifice. În total, familia Chiseliţă a avut anul trecut un venit net de 724.359 lei, adică 60.363 lei lunar (peste 13.000 euro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *