De câteva zile, Iaşul este zguduit de veşti tot mai sumbre. Accidentele rutiere parcă se înmulţesc pe zi ce trece. Şi nu ne referim la accidente în care se ciocnesc două maşini şi se înregistrează pagube materiale care sunt rezolvate de societăţile de asigurări. Ne referim la accidentele rutiere soldate cu victime şi chiar cu morţi. Majoritatea accidentelor grave au la origine aceleaşi două cauze: viteza excesivă şi alcoolul. Două ingrediente extrem de periculoase pentru viaţa şoferilor, dar şi a pietonilor.
Bilanţ înfricoşător
Spre exemplu, săptămâna trecută, un tânăr teribilist gonea pe Copou cu viteză excesivă. Voia să-şi impresioneze iubita şi prietenii. A sfârşit izbindu-se într-un stâlp. Toţi cei patru pasageri ai maşinii au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale. Şoferul teribilist în vârstă de doar 21 de ani era băut şi circula cu viteză. Sâmbătă seara, pe strada Ciric, un tânăr în vârstă de 18 ani a fost lovit de un autoturism marca Opel. Adolescentul a murit pe loc. Şoferul se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi conducea cu viteză. Al doilea caz înfricoşător în doar trei zile. Şi tragediile nu s-au oprit. Tot sâmbătă noapte, pe raza localităţii Tomeşti, un vitezoman a executat o depăşire extrem de riscantă. De pe contrasens venea regulamentar un taxi. Vitezomanul l-a acroşat şi l-a proiectat într-un microbuz. Şoferul din taxi a murit pe loc. Din microbuz, cinci pasageri au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale. Şoferul care a produs accidentul era băut şi conducea cu viteză excesivă. Tot sâmbătă noaptea, un alt accident mortal a avut loc la ieşirea din Holboca, unde şoferul unui autoturism nu a redus viteza într-o curbă şi s-a răsturnat într-un şanţ. În acest accident, un pasager în vârstă de 35 de ani a decedat, iar alţi trei au fost răniţi uşor. Şoferul avea 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat. Marţi, trei ceasuri rele. Tot la Tomeşti, în aceeaşi zonă, la doar trei zile distanţă, un accident parcă tras la indigo. Şoferul unui Fiat a depăşit o autoutilitară. O manevră riscantă pentru că de pe contrasens venea un camion. Şoferul grăbit a încercat să se redreseze însă nu a mai reuşit. S-a izbit din plin în camion. Acul s-a oprit la 120 de kilometri pe oră pe un sector de drum unde viteza maximă este de 50 de kilometri pe oră. Şoferul vitezoman a murit pe loc. Patru morţi şi 13 răniţi în mai puţin de o săptămână. Un bilanţ sumbru pentru poliţiştii de la Rutieră.
Care e reacţia Poliţiei?
Şefii de la Poliţia Rutieră ar trebui să aibă o explicaţie publică pentru aceste patru evenimente tragice şi, cel mai important, ar trebui să aibă şi o reacţie. Mai mulţi agenţi la stradă, mai multe filtre şi controale.