O poveste de la A la Z, cu şi despre tatuaje

De-a lungul timpului, oamenii au găsit o multitudine de forme prin care să îşi exprime trăirile, întâmplările şi chiar, apartenţa la un grup. Chiar dacă în perioada comunistă, doar puşcăriaşii se “accesorizau” cu tot felul de ancore, iniţiale, sirene şi nume ale iubitelor, astăzi, tatuajele au ajuns la rangul de artă. Ştefan Dinu, alias Fane Tatto, este un ieşean care s-a apucat de tatuaje în perioada adolescenţei:

“Primul tatuaj l-am făcut în 1999, pe când eram în clasa a 8-a, unui coleg: o literă de tipar. A fost prima experienţă, dar şi cea mai neplăcută, datorită lipsei de profesionalism şi de cunoaştere. A urmat o pauză de trei ani, timp în care m-am documentat, am inceput să lucrez din nou, dar la un standard puţin mai ridicat. Tatuaje profesionale fac din vara anului 2003”, ne spune artistul.

Oricât de interesante ni s-ar părea emisiunile cu saloanele din Miami, cu artişti care au un stil propiu, ţinem să vă anunţăm că în Românica nu există astfel locaţii, majoritatea artiştilor abordând diferite stiluri, în funcţie de cerinţa clientului:

#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 25%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}

“Nu pot să spun că am ajuns să am un stil propriu, nu fac decât să copii imaginile de pe hârtie pe piele, încercând să respect caracteristicile desenului în detaliu. Din câte ştiu, nimeni din România nu a reuşit să îşi creeze un stil propriu, aşa cum au reuşit alţii în afară, deoarece suntem încă  la început. Sunt un tattooist polivalent, îmi place să fac orice gen de tatuaj dar prefer tatuajele din categoria Color Realism, fiind cele mai greu de realizat, dar cele care îţi aduc satisfacţie profesională”.

Cea mai complexă lucrare a lui Ştefan este un războinic galez la care a lucrat nu mai puţin de 17 ore. Timp de doi ani, artistul s-a perfecţionat la Londra, unde modelele preferate de către englezi sunt cele cu motive religioase şi mesajele. În schimb, românii preferă cât mai multă originalitate la un preţ bun:

“Majoritatea clienţilor britanici vor scrisuri şi motive religioase. La noi, deocamdată, nu există stereotipuri, cererea fiind destul de diversificată. În Iaşi, preţul unui tatuaj mediu poate varia între 300 şi 700 de lei, în funcţie de complexitatea lui şi experienţa tatuatorului. Femeile preferă tatuajele în zona încheieturii şi a omoplatului, iar bărbaţii în zona braţelor şi a pieptului”.

Deşi lucrează în branşă, Fane Tatto are doar un tatuaj pe braţ care a fost făcut în cinci şedinţe. Mai are, însă, timp să lucreze şi alte părţi ale corpului.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *