Cu ocazia recentei sale vizite la Iaşi, ambasadorul Franţei, Henri Paul, a declarat într-un cadru restrans, de faţă fiind doar cetăţeni francezi din Iaşi precum şi invitaţi personali, că în viitorul apropiat nu este exclusă “o serioasă restrângere de activitate” şi chiar desfiinţarea unor centre culturale franceze din România. Declaraţia a fost făcută de ambasador la recepţia privată de la Grand Hotel Traian: “Nu este exclus ca, din cauza crizei, să fie probleme cu fondurile pentru centrele culturale franceze. Dacă Guvernul francez va decide, va trebui să luăm astfel de măsuri dure, să tăiem din fonduri. Cred că va trebui să căutăm încă de pe acum soluţii pentru a face faţă austerităţii. Mă refer la extinderea proiectelor comune între centrele culturale franceze, germane, britanice, americane sau sud-americane. La Iaşi a început deja o activitate în acest sens şi sunt multe proiecte comune”, a spus ambasadorul Henri Paul.
Jose Maria Queiros, directorul Centrului Cultural Francez Iaşi, nu a comentat vestea primită şi a menţionat că deja instituţia pe care o conduce funcţionează “la limită” cu fonduri deja reduse: “Nu s-a spus nimic clar, ambasadorul nu a prezentat o dată sigură de la care ar urma să fie luate eventuale măsuri şi nu putem şti ce valoare are acest avertisment prin care ar trebui să ne aşteptăm la ce e mai rău”.
Centrul Cultural Francez din Iaşi s-a aflat în pericol de a se închide, după ce moştenitorii fostului proprietar, familia Racoviţă, au câştigat imobilul în instanţă. Situaţii similare s-au înregistrat şi la centrele culturale franceze din Cluj şi Timişoara, unde foştii proprietari solicită eliberarea imobilelor sau plata unor chirii lunare destul de mari, cum este cazul la Iaşi.
Aceste centre culturale aparţin de Ambasada Franţei şi fac parte din reţeaua culturală franceză din România care este compusă din Serviciul de cooperare şi acţiune culturală din Bucureşti, Institutul Francez din Bucureşti, Centrul Cultural Francez din Cluj, Centrul Cultural Francez din Iaşi şi Centrul Cultural Francez din Timişoara, la care se adaugă şi Alianţele franceze din Braşov, Constanţa, Craiova, Piteşti şi Ploieşti.