Vântul schimbării bate ca un uragan înspre cinematografele ieşene. Şi, în mod paradoxal, lucrurile nu par a se transforma în ceva rău. Cel puţin asta ne promite Costel Hurjui, directorul filialei Iaşi a Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmului, (RADEF România Film).
Celor două cinematografe „supravieţuitoare” şi încă funcţionale din Iaşi li se pregăteşte ceva. Bătrânul Cinema „Victoria” va fi renovat şi total remodelat, iar „Republica” va primi un nou sistem de sonorizare şi i se va schimba complet întreaga hidroizolaţie.
După cum bine observa şi regizorul Bogdan Apetri (filmul „Periferic”) într-o scurtă vizită la Iaşi, la Cinema „Victoria” nu s-a schimbat nimic de pe vremea când era student. Adică, de vreo 15 ani. Realitatea este că, încă din anul 1988, la „Victoria” nu s-a mai făcut nicio reparaţie. Acest lucru s-a datorat indolenţei autorităţilor, dar, în mod particular, şi a lipsei de interes din partea conducerii naţionale a RADEF România Film.
Săli vechi, idei noi în cinematografele ieşene
Urcând pe nişte scări înguste, undeva la etajul unu al cinematografului, îl găsim într-un birou mic şi sufocat de afişele filmelor care au rulat pe ecranul Victoriei, pe Costel Hurjui. Cel care se încăpăţânează să aducă din nou oamenilor bucuria de a viziona un film la cinemaurile de stat.
„Am început să mergem pe ideea de pachete de evenimente. Fiecare lună va fi dedicată unui anumit tip de film. Am hotărât să le grupăm pe toate pentru a nu mai rula haotic şi separat. Astfel avem: luna filmului românesc, care a început cu filmul <Bună!Ce faci?>, a continuat cu <Aurora> şi <Periferic>, iar acum rulează o producţie româno-franceză-elveţiană, <Copilăria lui Icar>. Datorită faptului că am avut foarte multe cereri de a relua filmele autohtone, se pare că luna filmului românesc se va transforma în primăvară. Vor urma luni dedicate filmului suedez, francez sau ale celui german”, ne spune Costel Hurjui.
Directorul RADEF Iaşi consideră că educaţia privind relaţionarea cu animalele este necesară în viaţa unui copil. De aceea, în fiecare zi a lunii aprilie va fi prezentat pe ecranul cinematografului un film numit „Fetiţa şi Vulpea”. De fapt, copiii se vor putea bucura în fiecare lună de câte un film făcut special pentru ei.
Surprize, surprize pentru cinefilii ieşeni
Din cauză că există anumite limitări legislative în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene, Costel Hurjui spune că va derula un proiect de renovare a cinema-ului Victoria, în parteneriat cu o firmă privată. Cea mai mare surpriză pe care ne-o pregăteşte este crearea unui Cinema Cafe în holul cinematografului:
„Vom merge pe modelul Cluj şi Craiova. În holul cinemaului, spectatorii vor putea găsi un Cinema Cafe. Totul va fi frumos amenajat cu fotolii şi canapele, iar de tavanul holului va fi suspendat un proiector care va fi îndreptat spre un ecran mare, unde se vor putea urmări şi filme 3D. Totul va fi digital, inclusiv filmele care vor fi pe suport electronic. Sala va avea o capacitate de aproximativ 40 de locuri, unde spectatorii se vor putea delecta cu produse tipice care pot fi găsite într-un bar în timp ce vor urmări cu sufletul la gură filmele rulate pe ecran”.
Dar şi sala mare a cinematografului va suferi schimbări la sistemul de sonorizare, iar temperatura exterioară din timpul iernilor reci nu va mai fi aceeaşi cu cea din sală. Interiorul va fi mult mai prietenos datorită unui sistem de încălzire inovativ, total diferit faţă de căldura produsă de clasicele calorifere.
Şi numele cinema-ului s-ar putea schimba, după modelul Cluj, în „Radu Beligan”, celebrul actor ieşean, absolvent de marcă al Colegiului „C. Negruzzi”. Iar, dacă mai punem la socoteală şi faptul că biletele la film sunt mai ieftine, în comparaţie cu cele ale cinemaurilor private, o „expediţie” la cinema Victoria ar putea deveni o excelentă alegere de petrecere a timpului liber. Asta, sperăm, cât de curând.