De-a lungul vieţii, omul întâlneşte tot felul de situaţii care mai de care şocante, în urma cărora simte nevoia de a face ceva pentru omenire. Printr-o situaţie similară a trecut şi Ioan Talpeş, general, om politic şi fost director al Serviciului de Informaţii Externe. În cadrul lansării celor două volume ale sale „În umbra marelui Hidalgo“ şi „Breviar Laic“, la Iaşi, Ioan Talpeş a mărturisit motivul pentru care a simţit nevoia să schimbe cu ceva viaţa sa, cât şi a celorlalţi.
„Viaţa creează situaţii greu de explicat. A vorbi despre România este problema noastră şi a mea, de ce să nu recunosc. Pot să spun că în momentul de faţă, ţara funcţionează cu procente serioase de analfabetism. Mă simt dator în a explica ceea ce am trăit şi motivul pentru care am ajuns să scriu aceste cărţi. La împlinirea a 100 de ani de la moartea lui Marx, fiind şeful delegaţiei române, am mers la o întrunire, în cadrul căreia au participat nume importante. O personalitate belgiană a venit la mine şi mi-a spus că România va fi vândută. Am rămas stupefiat de cele auzite şi l-am întrebat care va fi preţul nostru. El mi-a răspuns că 30 de miliarde de dolari, ba chiar ar trebui să avem grijă să nu fie vândută pe mai puţin. Astfel, am scris un raport, dar care niciodată nu a fost luat în seamă”, a mărturisit scriitorul.
Cărţile sale prezintă lucrurile nespuse din perioada comunismului şi nu numai, nefiind de acord cu egalitatea umană şi o serie de alte aspecte în legătura cu tot ceea ce înseamnă trecut, adică istorie.
„Sunt multe goluri ale generaţiei actuale. Dacă acestea ar vorbi, multe s-ar desluşi. Cartea «În umbra marelui Hidalgo» este o întâlnire cu înţelepciunea. Trebui să înţelegem că de la o anumită vârstă nu mai poţi fi prieten cu indulgenţa. Citez din cartea excelenţei sale: «România este singurul popor care şi-a consumat totul în trecut»”, a precizat Cătălin Bordeianu, istoric şi preşedinte al Bibliotecii „Gheorghe Asachi“.