Aproape orice român visează să câștige la 6/49. Zece lei sau pe-acolo o variantă simplă și gata milioanele de euro care asigură o viață îmbelșugată în veci și pururi. Probabilitatea de câștig este de una la 16 milioane, statistic vorbind. Adică trebuie să joci 16 milioane de variante ca să câștigi o dată sau să fii al 16 milioanulea posesor al unei variante unice pentru a câștiga. Mai sigur ar fi, dacă aveți ceva bani de cheltuit, să vă lansați într-o afacere. Una din alea făcute fără bănci. O afacere pentru care ar fi suficient hectarul moștenit de la bunicul și economiile din ultimii ani. Iată trei variante în agricultură.
Creşterea caprelor
Varianta I, zootehnia. Porcii mor ușor, pentru că sunt sensibili la tot felul de boli specifice, afară de cuțit. De vaci nu mai spunem, că limba albastră sau boala vacii nebune au făcut ravagii în ultimii ani. În cazul oilor, apare eterna problemă a comercializării lânii, pentru că nu te poți baza pe vânzarea cărnii decât de Paște sau prin statele arabe, pe undeva. Așa că cea mai la îndemână rămâne creşterea caprelor.
Investiţia iniţială
Ideal în cazul caprelor este faptul că sunt foarte puțin pretențioase și se pretează la o creștere intensivă. Ca să ții 2 – 300 de capre, n-ai nevoie de mai mult de 25 de ari. În traducere liberă, 2 mp pe cap de capră, cu un minim de aranjare, adică spațiu uscat și cu o temperatură constantă de 15 – 18°C. Un astfel de adăpost te costă undeva între 15 și 50.000 de lei, pentru 50-200 de capre. Furajată la meserie, o capră consumă nutreț de vreo 300 de lei anual, dar poți ieși mai ieftin dacă le dai și altceva în afară de haleala oficială. Iar altceva poate însemna iarbă, pleavă, tărâțe, paie, rădăcinoase, cartofi, resturi din bucătărie și orice îți mai trece prin minte, pentru că mănâncă orice. Deci, hai să zicem, ca o cheltuială inițială, 15.000 lei adăpostul și 15.000 lei mâncarea pe un an, la un efectiv de 50 de capre. Mai puneți vreo 3.000 de lei instalația de muls. A, și caprele, să nu le uităm taman pe ele. 4 – 500 lei bucata. Pentru perpetuarea speciei, este suficient un țap la 50 de caprine, hai doi, la 4 – 5.000 lei bucata. Deh, dacă vrei material ca lumea, trebuie să iei țapul din import. Investiția totală, 70 -75.000 lei. Pentru îngrijire sunt suficienți doi oameni, deci poate fi o afacere de familie. Poți ieși la jumătate din preț, pentru că este finanțabilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, de unde poți ciupi nişte bani. Amortizarea investiției se face în 3 – 5 ani, în funcție de cât vinzi. În principiu, o capră fată o dată pe an câte un ied, maxim doi. Nu vă luați după cei care zic că fată de două ori pe an câte 3 – 4 iezi, că sunt povești nemuritoare. Iedul se vinde la 15 lei/kg în viu sau 20 lei/kg în carcasă, adică mai mult decât mielul. Laptele, de la 1,5 – 1,7 lei litrul în sus, de trei ori mai mult decât laptele de vacă. Brânza, la 14 – 15 lei kilogramul. Vorbim de vânzarea en-gros. Dacă aveți timp de stat în piață, doar cerul este limita. De aici încolo, făceți-vă calculele.
Cu bătaie lungă
Varianta b), recunoaștem, inspirată de un senator ieșean și un anunț din Kaufland: nucile. Este genul de investiție la care îți trebuie răbdare ani buni, dar care îți asigură profit 35 – 40 de ani fără griji, adică până la pensie și dincolo de ea. Nucul este un copac care crește de la sine, rezistă la tot felul de dăunători și ale cărui fructe se vând bine. Sunt însă şi mici nuanțe. Cea mai importantă este faptul că nucul, în pofida părerii generale, prinde greu. Terenul trebuie în principiu pregătit, 3 – 4 ani, prin plantarea de leguminoase. Fasole de exemplu, care îmbogățeşte solul în azot, de care nucul are nevoie. În plus, 20 kg de mraniță la rădăcina fiecărui pom sunt recomandate, dacă vrei să pornești cu dreptul. Investiția în sine nu este cine știe ce: 120 – 170 pomi la hectar, a 30 – 100 lei bucata, în funcție de soi. Doar că, după 3-4 ani de pregătire a terenului, mai ai de așteptat 7 – 8 ani, până se maturizează copacii. Mă rog, ei dau fructe și după 3 – 4 ani, dar în cantități prea mici ca să-i bagi în seamă. După perioada asta, încep calculele. La 2,5 – 3 tone de nuci la hectar, a 18 – 20 lei kilogramul de miez, scăzând coaja și cei 1.000 de euro pe hectar anual costuri de îngrijire a livezii, câștigi ușor încă din primul an de rod cei 10.000 de euro investiți inițial. Pe urmă, intri la profit. 10.000 de euro pe an înseamnă vreo 800 de euro pe lună şi asta doar pe un hectar.
Căpşunar, acasă
Dacă ești grăbit, există varianta dulce a unui alt fruct căutat: căpșunile. În cazul lor, investiția inițială este semnificativă: 10.000 de euro la hectar dacă le cultivi în grădină, la un leu planta, sau 50.000 de euro în cazul în care le cultivi în solarii. În primul caz, o recoltă pe an. În al doilea, vreo două, cu producție sporită. Asta ar însemna 4 tone la hectar, respectiv 10 – 15 tone la hectar, la 4 lei kilogramul, preț de vânzare en-gros. În cea mai puțin rentabilă variantă, investiția se amortizează în 2-3 ani. Nu-i rău, nu?