Jale printre drumari. Lipsa zăpezilor le falimentează afacerile: În cele câteva zile de iarnă şi viscol care s-au petrecut până acum, şefii drumurilor au făcut scandal mereu că la Ţibăneşti nu se lucrează ca lumea, că rămâne drumul înzăpezit etc, din cauza firmei care se ocupa de treabă. Drept urmare, firma a fost dată pe jumătate afară de-acolo şi înlocuită cu o alta, cu baza într-un târg mişto. Foarte frumos, luăm măsuri dure. Doar că gurile rele zic că mişcarea ar fi fost făcută doar pentru ca noua firmă să mai prindă o bucăţică din contract, că la cât a nins anul ăsta, nici de o votcă mică nu-i iese şi că de fapt în zonă sunt nişte pante aşa de nasoale că nu le urci nici cu un 8 x 8. Acum, ce să zicem? Om trăi şi om vedea, că şi-aşa meteorologii anunţă vreme nasoală…
Belelele curg gârlă la fabrica de doctori: Că tot s-a vorbit atâta pe tema fabricii de doctori din Centru, pe bloguri a apărut printre altele şi informaţia că profu’ obsedat şi-a plagiat lucrarea de doctorat, copiind din lucrările altor doi colegi. Ăsta nu e însă decât ţurţurele din vârful aisbergului, pentru că procedura e generalizată. Majoritatea doctorilor de la fabrica de doctori şi-au dat doctoratul după acelaşi sistem. X copiază de la Y şi Z, cu acordul lor. Y copiază de la Z şi Q, cu acordul lor şi tot aşa. Pe ansamblu, gaşca îşi dă doctorate şi publică lucrări ştiinţifice compilând lucrările altora, iar lucrările practice cerute de teza de doctorat se fac din peniţă, aranjându-se studiul să se potrivească cu ce rezultate zice literatura că e de aşteptat să iasă. Cam asta e cercetarea medicală ieşeană, dragilor. Fireşte, nimeni nu răsuflă nimic, pentru că toată gaşca e vârâtă în schemă. Iar procororii nu se interesează decât de lucrurile care pot fi traduse în cifre. Iar aici nu e vorba de bani, ci de titluri academice.
Nume surpriză pe lista neagră: Spun gurile rele că un parlamentar, acum independent, cu afaceri în domeniul medical a fost luat la întrebări de nişte procorori. Cică discuţiiile nu sunt deloc amicale. Dimpotrivă. Sunt destul de încordate pentru că respectivul parlamentar-afacerist trebuie să dea nişte explicaţii. Despre ce? Vă spunem imediat. Până în 2012 când s-a schimbat conducerea la agenţia de asigurări de sănătăţuri, instituţie care împarte mălaiul aferent tratamentului celor bolnavi, spitalele controlate de respectivul aveau abonament de lux la decontări. Chiar dacă de multe ori paturile din spital erau mai mult goale, decontări tot se făceau. Păi v-aţi întreba, pe bună dreptate, ce deconta spitalul? Doar bani. Nu tratamente, că alea erau fictive. Pur şi simplu încasa nişte bani. Interesant subiect, nu? Rămânem pe recepţie şi vă mai povestim.