Întâlnire festivă în Aula Magna, a Universităţii „Petre Andrei”, din Iaşi, între rotarienii celor patru cluburi ieşene: Rotary Club, Rotary Iaşi 2000, Rotary „Curtea Domnească” şi Rotary Iaşi „Copou”. În jur de 60 de membri ai cluburilor menţionate au lăsat orgoliile deoparte şi şi-au dat mâna, luni seara, la un eveniment cultural de excepţie marca Andrei Oişteanu, un intelectual de anvergură a spaţiului nostru mioritic.
În timpul prelegerii care a durat fix o oră, toţi invitaţii au fost vrăjiţi la propriu de discursul renumitului scriitor şi eseist.
Conferinţa intitulată, „Narcotice şi halucinogene în cultura românească”, a prilejuit de asemenea lansarea cărţii cu acelaşi nume, a maestrului Oişteanu. Din spusele mai multor invitaţi, maestrul a reuşit recent să-l farmece pur şi simplu cu discursul său filozofic pe celebrul scriitor şi lingvist italian Umberto Eco, în timpul unui eveniment cultural desfăşurat în Israel.
Cartea lui Oişteanu reprezintă un amplu studiu de antropologie culturală dar şi de istorie a mentalităţilor, primul de o asemenea anvergură întreprins pe terenul culturii române, unde tematica folosirii narcoticelor – subiect tabu până în 1990 – continuă să fie abordată în genere cu rezerve iar documentarea întâmpină serioase dificultăţi.
O carte curajoasă care a zguduit din temelii pilonii culturii româneşti
”Narcotice în cultura română” este o carte curajoasă care va modifica probabil configuraţia câtorva capitole importante din istoria literaturii române.
„Iniţial, am cercetat mărturii istorice, etnologice şi istorico-religioase referitoare la utilizarea în scopuri magico-rituale a plantelor psihotrope în spaţiul carpato-dunărean din Antichitate şi până în epoca pre-modernă. În ultimii ani, am extins cercetarea asupra modului în care, în epoca modernă şi contemporană, s-au raportat la diferite narcotice şi halucinogene unii scriitori, artişti şi intelectuali români – de la romancieri ale căror personaje îşi administrează substanţe stupefiante, până la scriitori care îşi analizează propriile experienţe narcotice. De la poeţi care şi-au administrat narcotice pentru hrănirea imaginaţiei şi forţarea creativităţii, până la cei care le-au utilizat în căutarea «paradisurilor artificiale». De la cercetători care au studiat folosirea remediilor psihotrope în Orient, până la scriitori care s-au sinucis folosind opiacee. De la savanţi care au experimentat efectele substanţelor psihedelice şi până la istorici ai religiilor care au studiat utilizarea plantelor psihotrope în cadrul manifestărilor religioase şi magico-rituale”, a susţinut Andrei Oişteanu.
La finalul prelegerii maestrului Oişteanu, rotarienii i-au primit în rândurile lor pe trei prieteni apropiaţi ai rectorului UPA, Doru Tompea. Într-un cadru festiv, preşedintele Rotary Iaşi 2000 le-a înmânat embleme de aderare la club, sub forma unor insigne care trebuie purtate la reverul hainei, lui Sorin Bocancea, preşedintele Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, politologul Daniel Şandru, cadru didactic la UPA, şi, nu în ultimul rând, prof. dr. Mircea Ilinca, de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.