Moldomobila SA Iaşi, una dintre cele mai cunoscute fabrici de profil din ţară, pe vremuri o adevărată mândrie a oraşului, a intrat în insolvenţă, mai pe româneşte în faliment.
La 23 iunie, acţionarii Moldomobila au depus o cerere la Tribunalul Iaşi de intrare în insolvenţă.
Potrivit ANAF, la 31 martie 2011, societatea lui Adrian Butucă avea datorii la bugetul consolidat al statului în valoare totală de 37,5 milioane de lei. Iniţiativa acţionarilor de la Moldomobila este surprinzătoare în condiţiile în care, până acum, în ciuda datoriilor imense la bugetul de stat, societatea şi-a desfăşurat activitatea fără niciun fel de oprelişti şi restricţii. În aceeaşi procedură de insolvenţă se află şi Moldomobila România, societate care îi aparţine tot afaceristului Butucă, falimentul acesteia fiind solicitat de SC Remat SA. Astfel, datoriile lui Adi către bugetul de stat depăşesc cu mult suma de 60 de milioane de lei.
Declinul Moldomobila SA a început în urmă cu un deceniu, chiar înainte de privatizare, când datoriile fabricii atingeau în acele vremuri suma record de 5 milioane de dolari. Deoarece fabrica acumulase datorii fabuloase la bugetul de stat, Adi Butucă a înfiinţat o altă societate pentru a putea continua activitatea: Moldomobila România SA. Dar, n-a fost să fie, nici cu asta! La societatea falimentară, asociat majoritar a devenit pe atunci şefa de sindicat Verginia Ţilică, iar la cea nouă, soţia lui Butucă. Şi când te gândeşti că în vara – toamna lui 2007, la Moldomobila curgeau gârlă ofertele de cumpărare, pe bani grei, iar fabrica era tot mai des curtată de investitori străini, mai că-ţi vine să-ţi iei lumea în cap şi să emigrezi tocmai în Congo.