Liceul privat „Dumitru Murgu“, care poartă numele răposatului soţ al rectoriţei Zaira Murgu, patroana controversatei Fundaţii Academice „Dimitrie Cantemir“, şi-a dat obştescul sfârşit. Faptul că niciun elev al liceului nu a reuşit să treacă examenul de Bacalaureat din acest an a făcut ca unitatea de învăţământ să devină neinteresantă pentru absolvenţii de gimnaziu. Rezultatele catastrofale de la Bacalaureat (n.r.: promovabilitate 0,00 %) i-au determinat pe patroni să închidă liceul. Dintre cei 13 elevi, câţi au fost într-o clasă la specializarea tehnician în activităţi economice, doar cinci au avut curajul să dea examenul. În urma acestuia, însă, niciunul dintre candidaţi nu a obţinut media de promovare.
Din 2003, de când a primit autorizaţie de funcţionare din partea ARACIP, Liceul “Dumitru Murgu” a avut tot mai puţini elevi. În ultimii patru ani, clasele s-au format cu doar câţiva elevi, număraţi pe degetele de la o mână.
Ceea ce s-a petrecut la Iaşi, la liceul şi buticul universitar al rectoriţei Zaira, întrece orice închipuire. Deşi trebuia să-şi desfiinţeze toate instituţiile fantomă încă de acum 5-6 ani, Murgu organizeaza noi concursuri de admitere pentru fraieri, păcălind pe faţă sute şi mii de tineri creduli.
„Nu dau niciun fel de relaţii. Da, liceul s-a lichidat“, s-a mărginit să declare Loredana Ungureanu, directoarea Fundaţiei Academice “Dimitrie Cantemir”.
Liliana Romaniuc, şefa ISJ Iaşi a susţinut că Liceul “Dumitru Murgu” a pierdut în acest an dreptul de a mai şcolariza elevi deoarece patronii care conduc instituţia nu au dorit să o acrediteze, aşa cum prevede legea.
„Nu mai aveau voie să facă înscrieri în clasa a IX-a de acum doi ani, deoarece nu aveau acreditare“, a conchis Romaniuc.
Ani de-a rândul, Zaira Murgu, rectorul buticului universitar „Dimitrie Cantemir“, a păcălit mii de tineri şi viitorii studenţi, fluturându-le pe sub nas presupuse parteneriate cu universităţi acreditate. Chiar și așa, ilegalităţile din învăţământul particular ieşean i-au lăsat reci pe cei din Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Cu toate că nu a mai deţinut autorizare de funcţionare din 2002, Zaira a continuat să organizeze înscrieri la instituţiile sale fantomă. Secretul? Preţuri foarte de mici, chiar neconcurenţiale, pe piaţa învăţământului particular din Iaşi. De fapt, taxa practicată de rectoriţa-ţepară reprezenta doar jumătate din valoarea taxelor impuse de celelalte universităţi private. La aşa legi, nimic nu mai poate mira pe nimeni! Sed lex… durex perplex!