Mare e grădina…şcolii şi mulţi studenţi încearcă să intre! Să intre la examen, desigur. Stau pe la uşile profesorilor, să-i ierte pentru că au comis păcatul vieţii lor: au copiat la materiile cele mai grele, cu nădejdea că vor putea pleca, la vară, la mare, să se bălăcească (cei mai mici, elevii) sau să bea o bere fără griji (ăia trecuţi de Bac, unde grijă înseamnă restanţă).
Departe de ei gândul fiţuicii prinsă cu elastic pe sub haină – e răsuflată şi nu o mai recomandă nimeni -, de stiloul cu cerneală simpatică nu poate fi vorba, căci nu se ştie subiectul. Colea, la doi paşi, campusul din Tudor geme de oferte dintre cele mai moderne: căştile cu sau fără fir, ataşabile la telefonul mobil, apărute de vreun an pe piaţă, contra sumei de 100, respectiv 200 de lei (investiţie de viitor şi, dacă le cumperi din primul an, salvezi banii de mers la mare).
„Nici nu poate fi vorba despre aşa ceva, profesorii noştri sunt vigilenţi, iar la Bacalaureat paza este foarte aspră”, afirmă directorul şcolii V. Alecsandri, Nelu Tudorache.
La Facultăţile de Drept ori de Economie măsurile contra copiatului sunt mai simple (adică profesorii nu mai fac clacă în amfiteatru în timpul examenului). Ştiut fiind faptul că percheziţia este ilegală, aceştia vin în sală doar cu un mic aparat, simpatic şi cu aparenţe de gentuţă cochetă, ori cu băiatul care lucrează la securitate.
„Ne-a spus (profesoara, n.r.) că fiul ei lucrează la securitate, şi că acesta are pe celular un soft care depistează celularele deschise din sală; chiar a venit pe rândul unui coleg de-al meu şi i-a precizat marca telefonului şi i-a cerut să-l închidă”, ne dezvăluie, sub protecţia anonimatului, Alexandru P., un masterand de la FEAA.
Aviz amatorilor!