Achitări dubioase în Dosarul Tascochim

Tiberiu Cristodorescu

Tiberiu Cristodorescu

Mafioţii care au prejudiciat statul român cu 4,5 milioane de euro, au fost declaraţi curaţi şi uscaţi. Incredibil! Judecătorii Tribunalului Iaşi şi-au dat (oare pentru a câta oară) cu stângu-n dreptul la finalul unui răsunător dosar penal de spălare de bani, evaziunea fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, în care infracţiunile sunt mai mult decât evidente. După 4 ani de judecată, termene peste termene, citaţii peste citaţii, magistratul Iulia  – Loredana Arotăriţei i-a achitat pe toţi inculpaţii din dosarul denumit „Afacerea Tascochim”, escrocherie în urma căreia statul român a fost păgubit cu fabuloasa sumă de 4,5 milioane de euro. Astfel, în urma deciziei distinsei judecătoare Iulia-Loredana, toţi cei şase mafioţi din dosar, în frunte cu renumitul cămătar ieşean şi celebru evazionist Tiberiu Francisc Cristodorescu sunt liberi ca păsările cerului. Alături de cămătarul ieşean au mai fost declaraţi curaţi, cinstiţi, incoruptibili şi devreme acasă următorii infractori: clujenii Ioan Ovidiu Sarca Brad şi fiul său Ionuţ, Emanuela Taşcu, Lucian Cartas şi Paul Eugeniu Rădulescu. Toţi cei menţionaţi au fost trimişi în judecată la finele lunii mai 2007. Atunci, procurorii anticorupţie i-au acuzat pe Tiberiu Cristodorescu şi pe clujeanul Ioan Ovidiu Sarca Brad de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat. De asemenea, Ionut Sarca Brad a fost acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. Împreună cu cei trei au mai fost trimişi în judecată Emanuela Taşcu, pentru evaziune fiscală, Lucian Cartas şi Paul Eugeniu Rădulescu, pentru complicitate la evaziune fiscală.
Un consilier ministerial implicat până peste cap în această mega-escrocherie a murit în 2007, în condiţii neelucidate nici până astăzi.

Cum să fentezi nişte accize?

Procurorii DNA Iaşi au susţinut că între 2004 şi 2006 cele şase persoane ar fi efectuat operaţiuni comerciale fictive cu produse petroliere prin mai multe firme. Produsele erau scutite temporar de plata accizelor pentru că ar fi fost destinate altor scopuri decât pentru folosirea de carburant auto. La finalul judecăţii, aceeaşi duduie Iulia Arotăriţei a respins şi acţiunea civilă formulată de statul român reprezentat de către Direcţia de Administraţie Fiscală Vaslui, Iaşi şi Botoşani. Bravos, doamnă judecător! Dacă mai dai astfel de „dume”, garantat ai toate şansele ca să promovezi cât mai repede din punct de vedere profesional. Amintim că, în dosarul „Afacerea Tascochim”  a fost cercetat iniţial şi Sorin Crivăţ, fostul consilier şef al Oficiului Participaţiunii Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei. Acesta nu a mai apucat să ajungă în instanţă deoarece a murit în Penitenciarului Codlea, în condiţii misterioase. Fostul consilier din minister a făcut stop cardio-respirator în 2007, după o simplă partidă de fotbal.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *