De la o anumită vârstă, cel puţin pentru unii, viaţa devine plictisitoare. Bătrânii, de exemplu, nu ratează nici o oportunitate de a face conversaţie…cu oricine. Aici intervin ei, escrocii. Specializaţi în a specula slăbiciunea umană, aceştia profită la maximum de bunăvoinţa şi amabilitatea celor pe care îi abordează. Poliţiştii ieşeni atrag atenţia asupra unei metode des utilizate de către infractorii care intenţionează să înşele oamenii în vârstă. Metoda „Doctorul” este una dintre cele mai uzitate.
În acest caz, escrocul se îmbracă frumos în hainele de duminică şi iese la „vânat” cu servieta în mână, pentru o notă de veridicitate. După ce îşi fixează victima, se îndreaptă convingător înspre aceasta. Se prezintă ca fiind doctorul la care ar fi trebuit să apeleze pe probleme de… vârstă înaintată. Consultându-l ad-hoc, infractorul va încerca să sustragă victimei portofelul sau bunurile de valoare pe care le are asupra sa.
Metoda „Doctorul” – Reconstituire
La cei 60 de ani ai săi, Daniel este încă în formă. Se pregăteşte meticulos pentru „o nouă zi de muncă”. Îşi aranjează uşor nodul de la cravată, frumos asortată la pantofii proaspăt lustruiţi. Imediat după, îşi trage uşor sacoul peste cămaşa foarte bine călcată. Înşfacă servieta şi pleacă la drum. Pe stradă, soarele îi cam dă bătăi de cap. Puţini trecători se mai încumetă să umble pe căldura dogoritoare. Faţa i se luminează atunci când îşi întâlneşte viitorul „client”. Se îndreaptă sigur pe sine spre victimă. Viorel, un bătrânel la vreo 75 de ani, pierdut în gândurile sale, merge şchiopătând uşor. „Bună ziuaaaaaa! Ce mai faceeeţi!”, o voce dulce şi prietenoasă îl conectează brusc la realitate. „Sunt Daniel Bîrliba, doctorul dumneavoastră de la… Cardiologie. Cum vă mai simţiţi?”. Viorel este puţin încurcat, dar ştie, totuşi, că a fost la foarte mulţi medici, mai ales în ultima vreme. E posibil să-l cunoască… Aşa că îi răspunde politicos şi se opreşte din drumul său pentru a fi controlat la piept de către „doctor”. „Ia să văd cum vă mai simţiţi, lăsaţi-mă să mă uit puţin”, spune Daniel, făcându-şi conştiincios datoria. „Totul este bine. Sunteţi perfect sănătos. Dar să mai veniţi pe la mine, la un control”. După această scurtă întâlnire, cei doi se despart amiabil. Viorel pleacă fericit pentru că oamenii încă se mai interesează de soarta lui, iar Daniel se gândeşte la portofelul sustras din buzunarul pensionarului.
Cum să identificaţi o persoană care doreşte să vă înşele:
Persoanele care doresc să vă înşele sunt actori foarte buni, care îşi dezarmează victimele cu o aparenţă de „băiat de treabă”. În acest caz, escrocul este o persoană serioasă, îmbrăcat bine care nu trezeşte suspiciuni.
Semnal de alarmă:
Elementul surpriză este cel care ar trebui să vă pună pe gânduri. Ca în acest caz, victima este luată prin învăluire. Totul se petrece rapid, iar escrocul oferă victimei o poveste credibilă, speculând punctul vulnerabil, sănătatea. Fiţi atenţi faţă de orice acţiune la care trebuie să reacţionaţi imediat pentru că altfel pierdeţi!
Recomandări:
Nu discutaţi cu străinii prea mult, chiar dacă doriţi să fiţi amabili nu îi lăsaţi să aibă acces la bunurile dumneavoastră de valoare. Să nu vă simţiţi ruşinaţi să faceţi plângere la Poliţie dacă aţi fost victima unei astfel de persoane!