Cum să furi proprietatea omului!

Cu largul concurs al unor funcţionari din cadrul Primăriei Iaşi, un clan venit de prin Braşov, fură cu acte în regulă terenuri scăpate din vizorul instituţiilor. Metoda de succes pe care o folosesc, cu ajutorul căreia au reuşit să se împroprietărească cu mai multe hectare de teren, în zona Copou şi în centrul Iaşului mai ales, a fost perfecţionată ani de-a rândul în Braşov, acolo unde deja clanul intrase în colimatoriul Poliţiei.

Cu ochii pe funcţionarii corupţi

Indivizii ochesc anumiţi funcţionari, mai păcătoşi la capitolul incoruptibilitate şi îi momesc cu sume de bani pentru a primi ponturi despre terenuri aflate la marginea oricărui interes, care şi-au schimbat de-a lungul anilor mai mulţi proprietari şi care se găseşte în pârloagă.

„Majoritatea terenurilor sunt dispuse pe versanţi, au fost împădurite de Ocolul Silvic în urmă cu ani buni şi nu se mai interesează nimeni de ele”, ne-a spus un reprezentant al Serviciului de Cadastru.

După identificarea unor astfel de terenuri, se începe tatonarea asupra acestuia, prin scriptele în care sunt luate în evidenţă acestea, apelându-se, apoi, la martori mincinoşi care „recunosc” bunele vecinătăţi cu clanul braşovenilor şi faptul că aceştia au deţinut terenul în mod neîntrerupt pe o perioadă de ani, aducându-le acestora dreptul de uzucapiune asupra terenurilor.

„Avem informaţii că această metodă a fost folosită cu succes de către clanul condus de numitul Ifteni Gheorghe, cu sprijinul larg al unor funcţionari din Primăria Iaşi sau de la Oficiul de Cadastru. Unul dintre terenurile cele mai generoase a fost furat statului prin această metodă pe strada Caprelor, fiind vorba de o suprafaţă de teren de 7.000 de metri pătraţi, teren împădurit de Ocolul Silvic”, ne-a declarat un ofiţer din cadrul IJP Iaşi.

Teren furat de la un senator

Totul se face cu ştiinţa reprezentanţilor Ocolului Silvic, care nu au făcut niciun gest pentru a preîntâmpina acest furt, dovedit şi prin declaraţiile vecinilor din zonă, printre care şi Hriţcu Florin, senator PSD de Brăila, care a deţinut pe strada Caprelor nr. 2, în perioada 1934-1971, o suprafaţă de teren de 5.200 de metri pătraţi.

„În acea perioadă, am deţinut la această adresă o suprafaţă de teren de 5.200 de metri pătraţi. Ulterior, când s-a făcut trecerea la CAP Vânători, am mai rămas cu 3.600 de metri pătraţi. Pe acest teren am avut un imobil, acareturi şi grădină. În anul 1971, când au fost alunecările de teren, mamei mele i s-a dat un apartament în Tătăraşi, iar acel teren a fost preluat de Ocolul Silvic şi împădurit în vederea stabilizării solului”, a declarat Hriţcu, care a revenit la Iaşi după Revoluţie.

„Am luat două declaraţii pentru dovedirea vecinătăţii cu care am mers la Silvic, dar acolo nu am găsit nimic care să mă nominalizeze pe respectiva suprafaţă de teren. În paralel, Primăria mi-a dat un răspuns prin care mi se aducea la cunoştinţă faptul că nu deţin acte în care să fiu notificat. Întăresc faptul că nu am avut niciodată un vecin pe numele Gheorghe Ifteni, pe strada Caprelor. Mişcarea este făcută cu cap. De la Ocolul Silvic sunt dispărute nominalizările proprietarilor pe loturi. Ori actele s-au «rătăcit» în mod voit ori baza de date s-a arhivat în mod haotic pe undeva”, a mai spus Hriţcu.

În acapararea acelui teren, clanul Ifteni a apelat la martorul mincinos Maria Ostafi, acelaşi martor folosit şi pentru furtul unui alt teren de 5.000 de metri pătraţi din zona Bogdan, pe versantul de la Penitenciar spre Piaţa Păcurari. „Din câte ştim, Ifteni Gheorghe mai are terenuri pe la Metro, o casă naţionalizată la Vaslui şi alte terenuri la Braşov, acolo unde se construiesc acum vile. La Iaşi, mai are terenuri prin Păcurari. Din verificările noastre, cea mai mare parte dintre terenuri au intrat în proprietatea sa prin folosirea acestei metode”, ne-a spus ofiţerul.

Potrivit altor surse, Ifteni Gheorghe a obţinut aceste terenuri cu largul concurs al unor funcţionari din administraţia locală, precum Elena Popa de la Cadastru, dar şi prin viclenia avocatului său, Remus Morar, fost jurist al Prefecturii, dat afară după ce a fost prins că făcea afaceri cu terenurile Iaşului.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *