Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi a dispus, la începutul acestei săptămâni, blocarea tuturor conturilor CET Iaşi, situaţie în care activitatea centralei va fi paralizată iar ieşenii riscă să nu mai primească apă caldă. Motivul pentru care procurorii DNA au recurs la această măsură radicală se datorează unui stopaj la sursă pentru salariile angajaţilor, în valoare de 40 milioane lei, bani ce urmează a fi recuperaţi de ANAF.
„Considerăm că decizia luată de DNA Iaşi este una abuzivă şi poate pune în pericol funcţionarea CET Iaşi, fiind astfel în imposibilitatea de a mai furniza apă caldă şi electricitate. Am contestat această decizie şi vom trimite scrisori de protest către Preşedinţia României, Guvernului României – Prim-Ministrului Emil Boc, ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş şi Procurorului General al României, Laura Codruţa Kovesi. Aceste instituţii, prin reprezentanţii lor, trebuie să ia cunoştinţă despre situaţia incredibilă de la Iaşi. Facem apel la toate instituţiile statului să înţeleagă că CET Iaşi este o instituţie de utilitate publică, decizia DNA Iaşi punând în pericol asigurarea unor servicii vitale pentru ieşeni. Mai mult decât atât, blocarea conturilor CET Iaşi poate pune în pericol proiectele de modernizare şi retehnologizare a centralei ieşene, respectiv finanţările neramburasbile contractate de la Uniunea Europeană prin POS Mediu”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.
Potrivit unor surse apropiate PDL, blocarea conturilor acestei unităţi importante pentru funcţionarea Iaşului, ar fi primul pas pentru grăbirea privatizării CET, în condiţiile stabilite de anumite firme cu care municipalitatea a mai intrat în discuţii pe un astfel de subiect, dar pe condiţii clare impuse de primarul Gheorghe Nichita, ce nu au convenit. Un astfel de mijloc de presiune, care deocamdată nu implică populaţia, era propus să fie pus în practică încă de la începutul anului. CET Iaşi reprezintă încă o gaură neagră gestionată de Primăria Iaşi, la uşa căreia bate de mult timp falimentul, motiv pentru care anumiţi privaţi de pe piaţa energetică pândesc din umbră un moment prielnic pentru a pune mâna pe centrală.