De boala teribilă de care suferă sistemul sanitar românesc de stat s-a tot vorbit. Orice român cu venituri medii și sub medii cunoaște condițiile din spitalele de stat din țara noastră. Orice pacient este mai mult decât sătul de stat la cozile kilometrice care se formează la cabinetele din spitale. Asta în ciuda faptului că, lunar, orice salariat din România contribuie cu sume semnificative la acest sistem putred. Pacienții au ajuns să se roage să nu fie bolnavi, doar ca să nu ajungă pe vreun pat de spital. Acolo unde, cum ne-am obișnuit, este posibil să mai găsești deja un pacient, și astfel, pe o căldură de 40 de grade, să stea doi pacienţi într-un pat de o persoană.
Ioc reforme
Câți miniștri s-au perindat în fruntea Ministerului Săntății, toți au promis fel de fel de îmbunătățiri ale sistemului. Fiecare a venit cu propria reformă. Într-un final, toate reformele arătau la fel, iar sistemul medicat de stat arată la fel de bolnav. La rândul lor, medicii cer mereu mărirea salariilor, în ciuda averilor semnificative pe care le au. Mulți se plâng că o duc greu, dar mai toți au în paralel cabinete private unde tratează pacienții care vin la spital. Contra cost desigur. Cum ar veni, sistemul sanitar de stat este îmbolnăvit chiar de angajații din acest domeniu.
Refuză internarea
O ultimă practică din spitale te face să refuzi să mai plătești contribuția la sănătate. Când mergi într-un spital și soliciți să fii internat pentru tratament te trezești cu un refuz politicos din partea doctorilor. Îți notează toate datele, îți prescriu câteva rețete, se scuză politicos și îți prezintă o listă cu programări la internare a altor pacienți pe vreo două-trei luni înainte. Asta în ciuda faptului că multe spitale au primit decontare pentru un număr mai mare de paturi. Ceea ce pacienții nu știu este că șefii de secții din spitale refuză să se încarce cu prea mulți pacienți. Asta pentru că ar avea prea mult de muncă. Asistentele sunt puține, iar doctorii s-au obișnuit să le facă alții muncă. Pentru că altfel nu ar mai avea timp să meargă la fel de fel de congrese și simpozioane care le cresc cota de piață. Este o practică ostilă și tacită a medicilor. Sunt locuri libere în spitale, dar nu sunt declarate.