Infractorii români s-au obișnuit să scoată maxim din orice combinație. Mulți s-au lăsat de furtișaguri și s-au reprofilat pe țepe. Nu trag țeapă așa la întâmplare. Folosesc fel de fel de metode și profită de naivitatea oamenilor pentru a le lua banii. Unii se prind că au fost înșelați, alții nu. Multe țepe se dau prin telefon. Este poate cea mai cunoscută metodă. Sună la întâmplare persoane cărora le spun că sunt avocați sau polițiști și că copilul lor a făcut un accident rutier cu o victimă. Pentru a scăpa le cer urgent să depună o anumită sumă de bani într-un cont. Părinții intră în panică și, pentru a-şi scăpa odrasla, se duc la cea mai apropiată bancă şi depun banii. Alții sună la uși și se dau drept reprezentanți de la diferite companii de utilități și sub pretextul unor verificări intră în casă și fură tot ce apucă. Până să-și dea seama persoana în cauză că a fost furată, mai trece ceva vreme, iar infractorul este plecat. În plus, nici nu acordă prea multă atenție cum arată impostorul. Dar ultima găselniță a infractorilor, despre care vrem să vă vorbim, este vânzarea de mașini valoroase la preț de chilipir.
Ofertă pe mail
Astfel, şarlatanii postează un anunț atrăgător pe internet cu o mașină scumpă la un preț de criză invocând diverse motive. ”Mașina este în stare excelentă, ținută în garaj și nu a suferit nici un accident. Kilometrajul este real și nu am avut niciodată probleme cu motorul. Mașina arată și funcționează perfect. Eu sunt primul proprietar și este înmatriculată RO. Locuiesc de o perioadă împreună cu soția mea în sudul Poloniei, în apropierea orașului Sanok, în munți. Suntem un cuplu de pensionari și nu mai folosim mașina atât de des. Majoritatea călătoriilor pe care le facem sunt cu avionul, așa că o mașină nu mai este utilă pentru noi. De asemenea, am vândut casa noastră din România și am cumpărat o fermă frumoasa aici în Polonia. Daca sunteți cu adevărat interesat, noi suntem gata să facem o excursie în România și să vă cunoaștem personal. Puteți lua mașina pentru un test-drive și orice fel de inspecție. Vă rugăm să ne spuneți unde locuiți! Sunt sigur că vom găsi un oraș frumos în România pentru a stabili o întâlnire, o regiune acceptabilă pentru noi și pentru dumneavoastră în același timp. Am încredere că aceasta poate fi o afacere bună!
P.S.: Sunt recunoscător dacă putem continua conversația noastră prin e-mail. Semnalul mobil este slab aici, trebuie să mergem mai mult de 2 km pentru o conversație cât de cât bună”, așa arată un prim mail trimis de infractori. Maşina în cauză era un Audi A2 din 2001 cu un preț de doar 1.800 de euro.
Convingător
În mod normal, pe site-urile de anunțuri, o astfel de mașină costă aproximativ 3.000 de euro, cu 1.200 de euro mai mult decât prețul mașinii din anunțul atrăgător. Așa se face că mulți nu vor să rateze o astfel de ocazie. Mulți se gândesc că ar putea face chiar o afacere cu o așa ofertă. ”Mașina a fost ținută doar în garaj, folosită foarte puțin. Este ca nouă, reviziile făcute doar la reprezentanță. Acest lucru poate fi văzut pe cartea service. Taxa este plătită și nerecuperată, oferim dovada nerecuperării taxei cât și certificatul fiscal. Cu bine, fam. S.”, își încheie primul mesaj către posibilul cumpărător. Vânzătorul nu ezită să transmită prin intermediul mesajului toate detaliile pe care un posibil cumpărător de mașini le-ar putea solicita. Pentru a scurta discuțiile și a câștiga încrederea, vânzătorul pune la dispoziție toate informațiile chiar în primul mail.
Avans de 30%
Pentru a fi credibil atașează cât mai multe poze cu autoturismul în cauză, poze făcute undeva pe câmp ca să inducă ideea unei ferme. Imediat ce cumpărătorul se arată interesat și oferă celelalte detalii printre care și orașul de domiciliu, bineînțeles că prin email, vânzătorul trece la pasul următor. Stabilește ziua, locul și data întâlnirii. Pentru a fi cât mai credibili că sunt pensionari, stabilesc o întâlnire în zona unei mănăstiri aproape de orașul de domiciliu al cumpărătorului naiv. ”Noi o să venim după cum am stabilit. Nu am dori să ne deplasăm inutil pentru că suntem în vârstă și avem și multă treabă la fermă. Mai ales că trebuie să venim cu mașina și drumul din Polonia și până la dumneavoastră este destul de lung. Pentru a fi siguri că doriți să cumpărați mașina și că nu ne deplasăm inutil, am dori să ne trimiteți un avans de 30% din prețul mașinii”, se arată într-un alt mail de-al vânzătorului. Din acest moment, cei naivi care nu vor să rateze o mașină bună la preț de chilipir, acceptă tranzacția și pun la dispoziție suma solicitată. Cum este de așteptat, după ce banii intră în cont, conversația se încheie subit iar anunțul cu mașina la preț de chilipir dispare automat de pe site-uri. Păgubiții se prezintă ulterior la Poliție să sesizeze înșelăciunea. Este greu însă de dat de urma infractorilor isteți. Și uite așa mașina la preț de chilipir se transformă peste noapte în țeapă.