Măcar o dată în viață, cu toții trăim acea senzație că ne „fuge pământul de sub picioare”. Chiar și pentru câteva clipe, ce par o veșnicie, simțim cum se învârte totul în jur, iar trupul pare sleit de vlagă. De ce oare apare această amețeală?
De cele mai multe ori, amețeala nu reprezintă un pericol major. Totuși, stârnește o stare de panică pentru cel care o resimte, căci nu e puțin lucru să realizezi că nu e mai ești stăpân pe sine. Însoțită sau nu de leșin, de pierderea temporară a conștienței, de tremurături, amețeala nu ne poate lăsa indiferenți. De aceea, ca să preîntâmpinăm orice fel de neplăcere, ar fi bine să ne prezentăm la medic, imediat după un prim incident de acest gen. Și asta pentru că poate fi vorba despre afecțiuni grave, greu sau chiar imposibil de tratat. Ateroscleroza cerebrală, accidentele vasculare, encefalitele, scleroza multiplă, modificările hormonale, stresul prelungit sunt numai câteva dintre ele.
Aluneci în gol?
Unora li se întâmplă, chiar și când stau întinși în pat ori în somn, să tresare speriați din cauza unei senzații de alunecare în gol, de cădere. Alții amețesc la schimbarea bruscă a poziției sau a privirii. Cauza este, de cele mai multe ori, fie o scădere, fie o creștere spontană a tensiunii arteriale. Când nivelul zahărului din sânge scade brusc, se poate să avem aceeași senzație neplăcută. La fel și atunci când analizele de sânge indică o anemie.
Îți pierzi echilibrul?
Când ți se întâmplă „să nu mai vezi pe unde mergi”, să ai impresia că mergi drept, dar să ai o traiectorie incertă, poate fi vorba de afecțiuni ale ochilor, ale inimii ori ale urechilor. Și lipsa unor vitamine și minerale din organism se manifestă în acest fel. Iar spondiloza cervicală este una dintre „vinovatele” cunoscute în producerea amețelilor. În cazuri mai grave, se poate suspecta un hematom cerebral, în urma unei lovituri la cap, ori o tumoră la nivelul capului. Însă, în aceste situații, nu numai amețelile ridică semne de întrebare, ci și migrenele.