Despre spioni care au defectat în America, o funcţie de comisar european pierdută „la mustaţă” şi relaţiile prieteneşti ale senatorului PNL Varujan Vosganian cu Maica Rusia
Oficiali ai Ambasadei SUA: „Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, relaţii mult prea strânse cu Rusia”
Gaze scumpe, conştiinţă curată
Ceea ce mulţi bănuiau de câţiva ani buni, pare-se că a devenit aproape o certitudine. Într-o telegramă oficială clasată drept „confidenţial” şi semnată de oficiali din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, în cursul anului 2008, se arată că vicepreşedintele PNL, fost ministru al Economiei în Guvernul Tăriceanu, româno-armeanul Varujan Vosganian, are relaţii mult prea strânse cu Rusia. Potrivit acestui document, „Vosganian continuă să susţină relaţii cu Moscova şi a minimalizat public faptul că România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru importurile de gaze din Rusia”. De altfel, într-o conferinţă de presă din 28 februarie 2008 privind preţurile la energie, Vosganian ar fi încercat chiar să respingă criticile privind creşterea preţurilor interne prin compararea preţului de import al României (370 dolari / mia de metri cubi) cu preţul plătit de Marea Britanie pentru gazele naturale lichefiate (aparent, 407 dolari / mia de metri cubi). De asemenea, fostul ministru al Economiei în Guvernul Tăriceanu ar fi fost un critic constant al poziţiei tot mai asertive a preşedintelui Băsescu faţă de Rusia, criticându-l adesea pe preşedinte pentru că stă în calea unor relaţii mai bune cu Moscova. În timp ce Vosganian pare că este un critic pe la spate al proiectului Nabucco, poziţia sa publică a fost aceea că proiectul ar putea furniza României o pârghie pentru a negocia preţuri mai bune pentru importul de la Gazprom”, mai scrie în telegramă.
Agent sub acoperire a Securităţii ori intoxicare ordinară?
Cele arătate în telegrama oficialilor de la Ambasada SUA în Bucureşti par să întărească o mai veche informaţie aparţinând fostului spion al Centrului de Informaţii Externe (CIE), Liviu Turcu, potrivit căruia Vosganian ar fi fost agent sub acoperire al fostei Securităţi. Potrivit lui Turcu, Vosganian ar fi fost recrutat de unul dintre subordonaţii săi care a lucrat la Centrul de Informaţii Externe (CIE), precursorul SIE, până în ianuarie 1989, când spionul a dezertat şi a hotărât să se refugieze în SUA . Vosganian a negat însă orice colaborare cu Securitatea dar, după trei zile de scandaluri mediatice, a decis să nu mai candideze pentru postul de comisar european. Pe 29 noiembrie 2006, penelistul a intentat o acţiune de chemare în judecată împotriva spionului Liviu Turcu dar şi a ziaristului care a susţinut că ar fi agent al Securităţii, e vorba de Marius Tucă. După un proces de calomnie care a durat aproape trei ani, şi în care Vosganain a solicitat despăgubiri morale de 300.000 de euro, cei doi au fost achitaţi de judecători. Ulterior, SIE şi SRI a confirmat faptul că nu deţine informaţiile necesare privind presupusa legătură a lui Varujan Vosganian cu Centrul de Informaţii Externe. Apoi, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) – Direcţia de Investigaţii a reanalizat cazul senatorului liberal şi a comunicat faptul că instituţia nu a fi deţinut vreodată vreun dosar de-al lui Varujan Vosganian. Este binecunoscut însă faptul că, în astfel de situaţii mai mult decât delicate, servicile secrete româneşti nu pot face publice informaţii care ar putea prejudicial şi periclita siguranţa naţională.