Palatul Culturii, clădire simbol a Iașului, va fi redeschisă publicului la sfârșitul acestei luni. După o investiție guvernamentală de peste 26 milioane de euro și aproape opt ani de șantiere, ieșenii se pot bucura din nou de oferta culturală a celui mai important complex muzeal al Iașului. Redeschiderea Palatului Culturii readuce în discuție situația parcării din fața monumentului.
Ciudat
Piața Palatului Culturii se află într-o situație care poate fi catalogată cel puțin ciudată. Spațiul este întreținut de municipalitate (adică din banii publici, din banii ieșenilor), după cum s-a văzut în ultima perioadă cu ocazia lucrărilor de asfaltare din zonă. Cu toate acestea, pentru a avea acces în piață, șoferii plătesc o taxă celor care administrează ansamblul Palas. Parcarea are o capacitate de peste 100 de locuri și este mai tot timpul plină. O singură oră de parcare este taxată cu 2 lei. Ce se va întâmpla însă în momentul în care Palatul Culturii va atrage din nou turiști? Unde vor parca? Cui vor achita eventuale taxe de parcare?
Incertitudine
Situația parcării din fața Palatului Culturii a fost analizată și în presa locală. În 2012, în momentul în care s-a decis instalarea barierelor și taxarea parcării, jurnaliștii scoteau în evidență faptul că accesul în parcarea despre care șefii din Palatul Roznovanu spuneau că este a Primăriei, era taxat de investitorul privat după același model utilizat în cazul parcării subterane. La începutul acestui an, reprezentanții municipalității au declarat că parcarea din faţa Palatului Culturii ar putea fi desfiinţată. În prezent, potrivit oficialilor municipalităţii, o parte din terenul din faţa Palatului Culturii are folosinţă ca parcare în baza unui contract de închiriere anual. Însă, întrebarea e: plătește omul de afaceri Iulian Dascălu, cel care deține Palas, vreun leu către bugetul local în contul parcării de la Palat?