Finalul de an înseamnă pentru orice sportiv sfârşitul unei perioade, moment când se trage linie şi se văd rezultatele muncii depuse de-a lungul întregului an. În viziunea „Bârfei de Iaşi“, podiumul celor mai buni sportivi ieşeni din acest an este format din lupătoturl de K1 Cătălin Moroşanu, canotoarea Irina Dorneanu şi judokanul Vlăduţ Simionescu. Pe echipe, primul loc revine echipei de popice CFR Olimpia ACB, urmată de formaţia de rugby Pol iAgro Unirea Iaşi şi echipa de handbal feminin Terom Z Iaşi.
Fără niciun dubiu, 2011 a fost anul lui Cătălin Moroşanu, sportiv care a reuşit să-şi învingă toţi adversarii.
Cel mai mare succes al luptătorului pregătit de Mihai Constantin la „Scorpions Cotnari” a fost victoria obţinută în Gala de la Constanţa, unde l-a învins pe mult mai titratul Stefan Leko. Cu atât mai mare a fost victoria lui Cătălin, cu cât aceasta a venit ca o revanşă la partida pierdută în 2007, la începutul carierei în K1.
Dacă până în acest an eram obişnuiţi cu un Cătălin devastator în prima repriză a meciurilor sale, dar şi cu câteva lipsuri în apărare, 2011 a adus un luptător mult mai bine pregătit tactic, răbdător şi mult mai atent la adversar. Aşa a reuşit Cătă să treacă pe rând de turcul Ayadin Yuksel, la Gala de la Râmnicu Vâlcea, de olandezul Michael Andrade, la Gala de la Brăila sau de marocanul Ibrahim Aarab, la Gala de la Piatra Neamţ.
Irina Dorneanu, ca şi calificată la Olimpiadă
Poziţia a doua în clasamentul pe acest an, revine canotoarei Irina Dorneanu, campioană europeană şi medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale de canotaj din 2011, cu echipajul românesc de 8+1. Împreună cu colega sa de club, Mihaela Petrila, Irina s-a clasat pe locul 3 în concursul pe echipe din Cupa României, iar luna aceasta a câştigat Cupa României la canotaj pe ergometru, cu timpul de 6:54 minute, unul dintre cele mai bune realizate în istoria canotajului românesc. Să mai spunem că Irina este ca şi calificată la Jocurile Olimpice de la Londra 2012.
Vlăduţ Simionescu, un om cu greutate
Bronzul anului 2011 îi revine lui Vlăduţ Simionescu, un om cu greutate şi la propriu şi la figurat. Vlăduţ a cucerit în acest an medaliei de argint la întrecerile continentale de tineret din Rusia, la categoria +100 kg şi a cucerit Cupa Europei, de la Boras (Suedia). În finala acestei competiţii, Vlăduţ l-a învins prin ippon pe germanul Andre Breitbarth, medaliat cu bronz la Mondialele de juniori din urmă cu doi ani. Şi Vlăduţ are şanse mari de prinde Jocurile Olipice de anul viitor.
Popicarii de la CFR, cea mai bună echipă din Iaşi
La capitolul echipe de club, prima poziţie în clasament revine echipei de popice CFR Olimpia ACB, singura reprezentantă a Iaşului în cupele europene. Ieşenii pregătiţi de Remus Antimirescu au obţinut în acest an titlul de campioni naţionali, locul 10 la Cupa Mondială de la Augsburg (Germania) şi prestaţie merituorie în Liga Campionilor, unde au fost învinşi în optimile de finală de campioana mondială en-titre SKV Rot Weiss Zerbst, din Germania.
Poziţia a doua în clasamentul celor mai bune echipe ieşene a revenit echipei de rugby Poli Agro Unirea Iaşi, care a reuşit în acest sezon promovarea pe prima scenă a rugby-ului românesc.
Podimul este completat de formaţia de handball feminine Terom Z Iaşi, înfiinţată ân această vară şi care a reuşit performanţa de a termina turul de campionat în liga secundă cu victorii pe linie.
Dezamăgirea din Copou
La capitolul dezamăgiri, cele mai slabe echipe în 2011 au fost cea de fotbal, CSMS Iaşi şi cele de baschet masculine şi feminine, de la clubul Politehnica.
CSMS Iaşi a terminat sezonul trecut la mijlocul ierarhiei în linga secundă, iar în acest tur de campionat este pe locul VI, cu ăanse totuşi de promovare.
Echipele de baschet ieşene au avut prestaţii mai mult decât modeste, iar viitorul nu sună deloc bine pentru acestea, aflate sub semnul desfiinţării.