Vlad Cîntic, antrenorul ieşean care îi învaţă fotbal pe englezi

Vlad Cintic

Vlad Cintic

Fotbalul este religie în Anglia, unde plăcerea de a juca şi fair-play-ul înving orgoliile şi banii. De acest lucru s-a convins şi Vlad Cîntic, un tânăr ieşean, care a ales o carieră de antrenor de fotbal chiar acasă la „sportul rege“. Plecat cu o bursă de studii la Universitatea din Coventry, Vlad a învăţat ce înseamnă să ai un respect fabulos pentru fotbal.

Nu a jucat fotbal niciodată, dar a fost întotdeauna pasionat de acest sport. Decis să aprofundeze acest domeniu, Vlad Cîntic, un tînăr de 23 de ani, din Iaşi, a găsit o ofertă din partea Universităţii din Coventry pentru specializarea management sportiv.

„Eu la Al. I. Cuza am terminat marketing şi, iniţial, am vrut să continui pe acest domeniu, dar dragostea pentru fotbal m-a atras spre specializarea management sportiv. Nu regret nicio secundă alegerea făcută. La început, unul dintre profesori, Simon Chadwick, care a lucrat în trecut pentru FC Barcelona sau pentru Atletico Madrid, mi-a spus că fotbalul este una dintre cele mai grele domenii de cercetare“, îşi începe Vlad povestea.

Antrenor la două grupe de copii sub 15 ani

Alegând management sportiv, Vlad a primit, la început, postul de antrenor secund la o echipă de băieţi, sub 15 ani, la Coundon Court, formaţie ce activează la amatori, în Divizia B.

„În ianuarie, am făcut primul nivel de antrenorat şi am ajuns la echipa de băieţi. Acolo lucrurile nu erau prea roze, echipa fiind ca şi retrogradată din Divizia A. Chiar şi aşa, am constatat, cu stupoare, că atât jucătorii, cât şi antrenorii joacă şi se pregătesc cu zâmbetul pe buze. Mi-a fost greu la început să înţeleg cum e să zâmbeşti când ştii că nu mai ai nicio şansă sau când eşti condus cu 7-0. Acolo există plăcerea de a juca. Englezii, încă de mici, învaţă să aibă un respect fabulos pentru fotbal. Indiferent de scor, copii luptă până în ultimul minut pentru şansa lor. Cred că asta este cel mai important lucru pe care îl învaţă de mici: să nu cedeze niciodată“, ne spune Vlad.

Din această vară, Vlad a fost numit şi antrenor principal la o echipă de fete, tot sub 15 ani.

Interes maxim pentru amatori

În Anglia, interesul pentru echipele de amatori este foarte mare, federaţia engleză investind sume fabuloase în acest formaţii.

„În Anglia, amatorii sunt echivalentul Ligii a V-a la noi, însă şi acolo echipele sunt împărţite în trei ligi, A, B şi C. Federaţia de fotbal engleză (FA) acordă un mare sprijin echipelor de amatori. Astfel, pînă în 2013, se doreşte ca numărul de fotbalişti amatori să fie de aproximativ 150.000, iar pentru asta FA va investi 300 de milioane de lire în echipele de nivelul nostru“, ne povesteşte tânărul antrenor.

„Vreau să ajung în League 2 în maximum patru ani“

În prezent, Vlad a terminat nivelul 2 de antrenorat, cu o bursă din partea universităţii şi cu ajutorul clubului unde antrenează.

Visul său este să ajungă să antreneze o echipă de seniori, dacă se poate în Premier League.

„Nivelul 2 de antrenorat este echivalentul gradului UEFA C. Vreau să fac, în cel mai scurt timp, UEFA B, pentru ca în momentul în care voi termina cursurile să-mi iau Licenţa PRO. De asemenea aş vrea ca în următoarea perioadă să pot ajunge să antrenez la o Academie de fotbal. La aproximativ 25 de kilometri de Coventrz este Birmingham, acolo unde este una dintre cele mai bune Academii de fotbal, a celor de la Aston Villa. Cred că în maximum 3-4 ani aş putea antrena o echipă în League 2, echivalentul Ligii a IV-a în România“, se destăinuie Vlad.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *