* ajuns la venerabilă vârstă de 74 de ani, fostul primar ar putea bifa cel mai mare scor dintre candidaţii USL la alegerile din 9 decembrie * motivul este uşor de intuit: nu are contracandidaţi pe măsura renumelui de care se bucură în zonă
Perceput de localnici drept un om care a făcut multe pentru comunitate, deputatul Neculai Răţoi pare a avea o misiune facilă în colegiul 5. Aidoma altor colegi de partid, fostul primar al Paşcaniului nu are rivali în mediul rural, unde cel mai mult contează părerea celor în vârstă, aceştia neputând uita implicarea celui poreclit „eternul Răţoi” în proiectele importante ale oraşului, pe vremea când conducea, cu mână de fier, chiar dictatorial, Primăria. Un alt avantaj este conferit de modul cum social-democratul a colaborat cu primarii din zonă, lucru absolut normal atât timp cât vorbim de şase primari PSD şi doi PNL pentru cele opt localităţi care compun colegiul: Cristeşti, Ciohorăni, Tătăruşi, Mirosloveşti, Valea Seacă, Lespezi, Paşcani şi Moţca. Nu în ultimul rând, fostul primar este cunoscut ca un om care a ajutat financiar bisericile încă de dinainte de decembrie 1989. Şi, cum preoţii se bucură de mare respect în rândul credincioşilor, o vorbă bine plasată de oamenii Domnului i-ar putea aduce septuagenarului un nou mandat de deputat.
Şi dacă ar candida singură, Liliana Romanciuc iese pe doi
Propusă de Alianţa România Dreaptă, Liliana Romaniuc pare mai degrabă un competitor de conjuctură, aruncat în luptă doar pe considerentul că cineva trebuie să-i ţină piept parlamentarului Răţoi. Prin urmare, fosta inspectoare şcolară generală are şanse minime de a produce surpriza în poate cel mai „roşu” colegiu din judeţ, pe de o parte din cauza slabei notorietăţii – ea nici măcar nu a locuit în Paşcani – iar pe de altă parte datorită formaţiunii pe care o reprezintă. D-na Romaniuc nu a rupt gura târgului nici în calitate de inspectoare generală, nereuşind să rezolve problemele unităţilor şcolare cu… probleme, nici în calitate de consilier judeţean, unse se remarcă doar prin prezenţă. Prin urmare, ar putea conta doar pe voturile sexului frumos şi, eventual, ale celor care consideră că Răţoi trebuie să-i lase locul unui candidat mai tânăr.
PP-DD-ul joacă la Paşcani cu rezervele
Cât despre Dragoş Voinea, candidatul PPDD, sau Ors Fekete (UDMR), aceştia pot figura cu uşurinţă la capitolul „diverse”. Presa locului susţine despre tânărul din partidul lui Diaconescu că-şi datorează ascensiunea neînţelegerilor pe care alţi „pepişti” le-au avut cu şefii organizaţiei, aceştia fiind excluşi şi ulteriori schimbaţi de pe liste. Din acest punct de vedere, Voinea este de două ori mai norocos. A intrat în Consiliul Local Paşcani în locul lui Radu Movileanu, după care a pătruns pe listele la parlamentare după retragerea colonelului Vasile Ilade. În mod logic, nu poate ocupa mai mult de locul trei.
„Am făcut diaree de la pişcoturile d-nei Romaniuc”
Reporterii Bârfei de Iaşi au stat de vorbă şi cu cetăţenii urbei. Evident, vocea străzii confirmă calculul hârtiei, Răţoi fiind dat câştigător de şapte inşi din zece. „Dumnezeu să-i dea sănătate, că mare bine ne-a mai făcut. Eu, când mă uit la el, cu părul ăla alb, cu trăsături aspre ale feţei, parcă l-aş vedea pe Dumnezeu”, spune tanti Maricica, femeia care vinde lumânări la biserică. Un alt alegător susţine că-i va acorda candidatului ARD un vot negativ. „De ziua mea, am chemat o firmă de catering la serviciu. Am cerut ceafă de porc şi mi s-a chiftele reîncălzite. La desert erau trei pişcoturi pe care l-am împărţit cu nouă colegi. Am primit un duminicat, de la care m-am cufurit; toată nopatea am sta pe budă. Ulterior am aflat că d-na Romaniuc este acţionară în cadrul acestei firme de catering. Îi doresc să aibă aceeaşi baftă…”, ne-a declarat Sandu Platon, profesor de filozofie.
Nils Şnecăr
* * *
La alegerile locale din iunie 2012, peste 30.000 de cetăţeni şi-au excercitat dreptul la vot în colegiul 5. USL a obţinut 66,69 %, PDL 12,44%, iar PPDD 10,62%