„Olimpiada nu este a elevilor ci a profesorilor” a tunat vicele CJ Chirilă, acuzând mișmașurile de la județeana de matematică. „Domnul Chirilă e supărat fiindcă fiul său nu mai merge la națională” a răspuns o inspectoare. Haida de! Bineînțeles că e vorba de fiul său! Dar ce e rău în asta? Cine să îl apere pe Chirilă junior dacă nu tatăl său care, întâmplător sau nu, are capacitatea mediatică de a face vâlvă în jurul unei practici care e cunoscută de pe vremea când bătrânul jurnalist ce scrie astăzi acest text era la rândul său olimpic la ceva… În plus, de ce ar fi vicele Chirilă supărat? Când ai un băiat atât de bun la matematică încât trebuie mișmașuri ca să fie oprit să meargă la națională e limpede că ți-ai făcut treaba de părinte, iar junele are un viitor asigurat.
Olimpiadele nu sunt întreceri între elevi ci între influențele profesorilor lor îndrumători. Toată lumea știe asta. Și toată lumea poate privi la rezultatele contestațiilor la olimpiade, unde apar diferențe de notare de câteva puncte. Nu-i cam mult, domnilor profesori? Noi am aflat de pildă că o păruială groaznică s-a stârnit și la olimpiada județeană de engleză, acolo unde unii profesori, aduși de prin județ ca să facă jocurile cuiva, erau depășiți cu mult de nivelul tezelor pe care le aveau de corectat. Fiindcă plozii, cu internetul, cu filmele și mai ales cu dorul de a pleca din Românica învățaseră pe rupte. Ceea ce nu se întâmplase și cu dascălii lor.
Dar în care breaslă nu sunt scandaluri? Ar putea întreba unii dintre boieri dumneavoastră. În nici una am zice noi. Gâlceava dascălilor e însă gravă fiindcă ea arată un fenomen mult mai grav. Eu unul plătesc taxe și impozirte și fondul clasei ca elevii să fie învățați să socotească și nu ca unii profesori să exporte olimpici. Nu mă interesează geniile în spatele cărora se ascund mii de analfabeți fiindcă profesorii nu mai vin la clasă ca să predea materia ci ca să aleagă olimpici pentru ca apoi să poată avea gradații sau cine știe ce salarii de merit. De aia zicem: păruiala e bună, dar ea ar trebui să se producă în general, și nu intestin, între trei sforari de duzină.