Cronica unui meci anunţat
Ungaria – România 1-2 (0-2)
Relatare prin video-chat din inima Budapestei de la trimisul nostru special Ildiko Bela. Deplasare sponsorizată de PRM, filiala Iaşi.
Stadion: „Ferenc Puskas”
Spectatori: doi îngrijitori, opt copii de mingi, 89 de stewarzi şi 450 de poliţişti călare cu tot cu animalele din dotare. Meciul se dispută fără spectatori, aşa cum a stabilit FIFA
Echipele de start:
UNGARIA (4-3-3): Bogdan – Laczko, Juhasz, Liptak, Vanczak – Korcsmar,
Hajnal, Koman – Dzsudzsak, Szalai, Priskin. Antrenor: Sandor Egervar
ROMÂNIA (4-2-3-1): Tătăruşanu – Tamaş, Chiricheş, Goian, Raţ – Pintilii, Bourceanu – Torje, Stancu, Grozav – Mutu. Antrenor: Victor Piţurcă
Au oficiat Wolfgang Stark, Jan-Hendrik Salver, Mike Pickel. Rezervă: Tobias Welz (toţi din Germania)
Fazele meciului (cele descărcate de pe Youtube)
Partida este prefaţată de intonarea imnurilor. „Deşteaptă-te române” este huiduit copios, nu se ştie de către cine atât timp cât tribunele sunt goale. Misterul este dezvăluit rapid de camerele televiziunii maghiare: în cabina stadionului a pătruns fraudulos Kelemen Hunor, care a înlocuit banda cu imnul românesc cu una personală, realizată la studiourile Tartormányi.
min 3 – Echipele încă se studiază reciproc, niciun jucător nefiind dispus să rişte vreo acţiune colectivă. Fanii adunaţi în piaţa Hosok, la capătul bulevardului Andrasi, sunt iritaţi de evoluţia gazdelor. Din acest motiv se grupează, pregătindu-se să parcurgă cei 3 kilometri până la stadion, unde, aproximativ 100 de bişniţari români vând bilete de intrare la meci.
min. 9 – Tatonarea continuă. În aşteptarea unei pase decisive, Mutu scoate o cărticică, pe care o citeşte lipit de tuşă. Aflăm şi titlul: „Povestiri din folclorul maghiar”. Pe bancă, Piţurcă pare neliniştit. „Măi Boldici, dacă ăştia o ţin tot aşa, la pauză punem de-o barbut?”, îşi întreabă selecţionerul unul dintre secunzi. I se răspunde sec: „Nu putem. Zarurile au fost aruncate. De Mircea Sandu”.
min. 15 – În sfârşit naţionala României reacţionează. Tamaş ia o acţiune pe cont propriu şi porneşte cu mingea la picior din careul propriu. Trece de mijlocaşii Hajnal şi Koman, apoi îi driblează pe Juhasz şi Liptak, însă şutează la mare distanţă de poartă. Portarul Bogdan se duce după mingea, spunându-şi în barbă: „Ce ungur prost!”.
min. 21 – Toţi jucătorii Stelei din echipa României se agită. Le-a parvenit vestea că a ajuns la Budapesta finanţatorul din Pipera, la bordul unui elicoper roş-albastru, cu inscripţia „Liniile Aeriene Bekali Baci”.
min. 29 – Stupoare în tri…, pardon, în afara stadionului: centralul Stark acordă penalty pentru oaspeţi, motivând că l-a auzit pe Szalai înjurându-l în româneşte pe Chiricheş. Execută Mutu. „Fără scăriţă, cotlet sau oase afumate”, strigă Piţurcă. Briliantul se conformează şi trage cu spiţul, la păianjen, rupând plasa arahnidei. 0-1! Aflat la „Un show păcătos”, C.V. Tudor exclamă: „Le reamintesc ungurilor că atunci când au venit ei pe aici, prin Europa, noi deja băteam lovituri de la 11 metri”.
min. 30 – Iritaţi, fotbaliştii maghiari reacţionează. Koman îşi ridică tricoul, arătându-i lui Mutu un tatuaj cu inscripţia „Muchas gracias, Consuela!”
min. 38 – Tătăruşanu continuă să şomeze. N-a avut nici măcar un şut pe spaţiul porţii sale, motiv pentru care îi ceartă pe închizătorii Pintilii şi Bourceanu: „Lăsaţi-i să tragă”. Aceştia se conformează, iar Hajnal trimite o ghiulea de la 30 de metri pe care portarul stelist o respinge cu pieptul. Mingea ricoşează la Torje, care se duce glonţ spre careul advers, croşetează doi adversari şi o şosetă, centrează înaltă, direct pe capul Mutu, care reia imparabil, tot la păianjen. 0-2 iar Piţurcă tot nu reacţionează, gândindu-se în continuare la zarurile pierdute.
min. 45 – Fanii maghiari au ajuns la poarta stadionului, unde, revoltaţi de scorul înscris pe tabelă, ameninţă să forţeze intrarea. Sunt opriţi de patronul echipei CFR Cluj, Arpad Paskany şi de rectorul de la Babes Bolyai „Demenţilor, ne expulzează MAI-ul din ţară, pierdem tot ce-am realizat de la revoluţie încoace”. Suporterii se liniştesc, nu înainte de a da foc unul drapel al UDMR, aripa conservatoare.
min. 47 – Tricolorii par dornici să îngheţe rezultatul de pe tabelă, pe considerentul că este mai important meciul cu Olanda. Mutu trimite un SMS lui Snejder. „Închirează un club cu felinar roşu. I-am promis lui asta micu’ (n.r. – Torje) o seară de poveste”.
min. 65 – Tehicianul Sandor Egervar simte că ar putea fi demis dacă Ungaria va pierde. Caută strategii câştigătoare. Le cere secunzilor să-i contacteze pe Loţi Boloni şi Emeric Ienei, dar află că aceştia se află în afara ariei de operare a Digi Mobil.
min. 70 – Ungurii ne presează. Piţurcă le strigă tricolorilor: „Nu le daţi spaţii libere sau autonomie. Dacă nu se poate altfel, faultaţi-i dur”.
min. 89 – La una din ultimele ultima faze de atac, gazdele înscriu golul de onoare prin Dzsudzsak, care a împins mingea în plasă la o învălmăşală în careul lui Tătărăşanu. La reluare se vede, însă, cum ultimul care loveşte balonul este fundaşul nostru Tamaş, primind în schimb un „köszönöm” murmurat de atacantul ungur.
Declaraţii după meci:
Victor Piţurcă, antrenor România: „Meciul nu ne-a pus probleme deosebite pentru că am pregătit partida în cel mai pur stil multicultural. În cantonament, băieţii au dansat ceardaş, au mâncat gulaş, s-au uitat la desene animate dublate la Zone Studio Oradea. Mutu a jucat perfect pentru că a fost răcit cu trei zile înainte de meci şi a luat ceva prafuri”.
Dumitru Dragomir, preşedintele LPF: „Domnişoară, la întrebarea asta cu cine au fost primii în Ardeal, ungurii sau românii, am să vă răspund cu o povestioară pe care mi-a spus-o taică-miu, Dumnezeu să-l odihnească. A fost odată un mare conducător de oşti pe nume Attila. Într-o zi a plecat cu armata sa în expediţie. Şi a tot mers el până a ajuns în Ardeal. A trecut de Crişuri, a tot mers dar nu vedea nici un om. După un timp a ajuns la Someş. Apa era limpede, afară cald, aşa că Attila a zis oştenilor să facă o baie. S-au dezbrăcat toţi, au lăsat hainele şi caii pe mal şi au intrat în apă. Când au ieşit nu au mai găsit nici haine nici cai. Acum aţi înţeles, domnişoară, cine au fost primii în Ardeal?”