Cronica unui meci anunţat
CSMS Iaşi -FCM Braşov 1-0 (0-0)
Reporterii virtuali vă oferă în exclusivitate informaţii despre strategia care l-a ajutat pe Sorin Cârţu să câştige primul său meci la comanda echipei din Copou
Stadion: „Emil Alexandrescu”
Spectatori: 10.000, toţi angajaţi ai regiei de transport (şoferi, vatmani, revizori de trafic, controlori) plus o fanfară de la Unistil
Echipele de start:
CSMS Iaşi: Lungu – Al. Creţu, Tincu, Avrămia, Vladu – Milea, Straton – Ciucur, Moutinho, Ţigănaşu – Pătulea. Antrenor: Sorin Cârţu
FC Braşov: D. Mutu – Velayos, R. Machado, Cr. Munteanu, Cr. Ionescu – Viveiros, Mateiu, Bruno Madeira, I. Popa – Buga, Batin. Antrenor: Adrian Szabo
Fazele meciului (cele surprinse de camerele de luat vederi montate în MAZ-urile de pe traseul 41)
min 1 – Braşovenii au lovitura de începere, însă pe poarta stadionului îşi face apariţia un autobuz DAF, cu aer condiţionat. Antrenorul Sorin Cârţu îi oferă şoferului indicaţii unde să se poziţioneze: „Intri cu a întâia, bagi în marşarier şi o parchezi longitudinal pe linia porţii”. Oaspeţii protestează, însă arbitrul face semn că jocul poate să înceapă.
min. 4 – Fost jucător la Iaşi, Viveiros şutează de la 25 de metri. Mingea loveşte parbrizul autobuzului, după care iese în afara terenului. Braşovul solicită lovitură de colţ, însă arbitrul susţine că, fiind vorba de o maşină adusă din Germania, echipa din Iaşi nu poate fi sancţionată cu corner.
min. 6 – Tot oaspeţii sunt cei mai insistenţi. Buga driblează totul în calea sa, rămâne singur cu matahala din poartă, intenţionând să strecoare balonul pe sub autobuz. Atent, portarul Lungu reţine mingea exact pe linia porţii.
min. 10 – Replică a Iaşului, prin Pătulea. Angajat de Moutinho, atacantul ieşean pătrunde în careu, unde încearcă o scăriţă peste portarul Mutu. Acesta respinge, nu înainte de a-i spune ieşeanului că este văr cu Briliantul naţionalei României, prin urmare să nu mai încerce astfel de procedee.
min. 19 – Tribunele freamătă, în aşteptarea golului. Vatmanii agită steguleţele pe care le-au pregătit pentru ornarea vagoanelor cu ocazia zilei de 1 Mai. Şoferii îşi încurajează favoriţii, biciuind aerul cu furtunuri de cauciuc, scoase de la maşinile regiei. „Dacă nu mă dădeam defect, nu puteam ajunge la meci”, mărturiseşte unul dintre aceştia. Singurii spectatori liniştiţi sunt controlorii, care susţin că nu are rost să se agite pentru că nu le iese nimic.
min. 25 – O nouă fază periculoasă în careul ieşean. Madeira preia pe piept şi expediază un demivole. Mingea se duce prin geamul de la şofer direct la vinclu, însă loveşte bara. Furios, jucătorul braşovean trage un şut în pneu dreapat faţă, fiind eliminat pentru lovirea adversarului.
min. 35 – După o preluare nefericită a lui Vladu, Cârţu trage un pumn în copertina băncii de rezerve. Construcţia se prăbuseşte, însă toate rezervele Iaşului apucaseră să iasă la timp. Singurul prins sub plasticul albastru este preşedintele Prunea, pe care echipa de maseuri se chinuie să-l scoată, trăgându-l pe puţinele fire de păr.
min. 43 – Jocul are ritm, tact, ton, într-un cuvânt pe teren este spectacol total.
min. 45 – O nouă ratare a braşovenilor semnată de Machado. De această această, acesta a şutat la poartă printr-un loc neacoperit de autobuz. Se părea că golul este inevitabil, moment în care portarul Lungu pătrunde în interiorul DAF-ului, pornind ştergătoarele de parbriz. Unul dintre ele atinge mingea, deviind-o…
min. 60 – Cârţu face o schimbare total neaşteptată. În locul autobuzului, bagă un altul, model Renault, an de fabricaţie 1980.
min. 65 – La un contraatac braşovean supranumeric, portarul are o paradă extraordinară: bagă cheia în contact, hârbul scoţând aproape instantaneu un fum înecăcios. Atacanţii braşoveni îşi duc mâinile la gât, solictând intervenţia SMURD-ului şi măşti de oxigen. Arbitrul consideră actul lor o simulare…
min. 74 – În tribune se împart bonuri de masă. Le primesc doar spectatorii care nu au sancţiuni la activ.
min. 90 – Corner la poarta Braşovului. Cârţu decide ca autobuzul să fie dus în careul oaspeţilor. Execută Milea, direct în oglinda retrovizoare, de unde mingea intră în poartă. Gol izbăvitor pentru ieşeni, care cuceresc toate punctele puse în joc.
Declaraţii după meci:
Sorin Cârţu, antrenor CSMS Iaşi: „Când am semnat preluarea CSMS-ului, am analizat cu atenţie dacă există premise pentru performanţă. În primul rând, am dorit să aflu dacă la Iaşi există o autobază puternică, solidă… Colaboratorii mei mi-au spus că cea de la RATP este printre cele mai bune din ţară, plus că exista posibilitatea racolării unor hârburi de mare excepţie de la Unistil. Intenţionez să aplic aceeaşi tactică şi în partidele viitoare, prin urmare salvarea de la retrogradare este garantată. În altă ordine de idei, fac un apel către administratorul clubului să consolideze banca de rezerve. Eu am obiceiul să dau cu pumnul la nervi şi, din ce am văzut, plexiglasul actual nu rezistă.”
Adrian Szabo, antrenor FC Braşov: „Eu am vrut să le spun elevilor mei să joace mai închis, pentru că în faţa autobazei lui Cârţu nu poţi câştiga decât apărându-te. Nu am reuşit pentru că exact în faţa mea se postase un individ negru, gras şi urât care mi-a spus că-mi înfundă trombonul… Ulterior am aflat că este controlor de bilete. Mi-a fost frică pentru că ăştia nu ştiu de glumă.”
Florin Prunea, preşedinte CMSM: „Dacă nu ne salvează Cârţu, nu o poate face nimeni. Nici măcar eu, chiar dacă sunt prieten la cataramă cu oameni importanţi de la Ligă. Mi-aş dori să am nişte butoane, pe care să le apăs la nevoie, însă le-a luat Ciubotariu cu el. Dacă-l vedeţi spuneţi-i să-mi returneze şi cutia cu prezervative XXL.”