Ca să nu mai rămână și la următoarele alegeri repetent și, mai ales, ca să nu-l mai acuze de inactivitate suspectă bloggerii de dreapta, șeful filialei județene a PDL, dom’ colonel Gabriel Surdu, a decis să mimeze nițel renunțarea de interesele locale, asta cât să se poate scrie și despre el, ca și despre alți necunoscuți portocalii, că face „opoziție adevărată” nu numai în vorbe, ci și în fapte. Informația fulgurantă nu a venit, ca de obicei, pe site-ul înflăcărat pe care se tot laudă că îl cumpără de ceva vreme, ci în paginile gornetei bâzâitoare pe care, în ciuda condamnărilor și a imaginii sinistre pe care aceasta o are, liderul portocaliu se încăpățânează să o ajute să supraviețuiască.
Cu irepresibilă uimire și cu o încredere de nezdruncinat în funcționarea democrației pe cele trei maluri ale Bahluiului, citim în gorneta menționată că – țineți-vă bine! – „Organizația Județeană a PDL Iași a început renumărarea membrilor de partid”. Ca să nu fiți tentați să minimalizați acest demers strategic, iată explicațiile bravului conducător de oști portocalii: „În aceste momente, se lucrează la reorganizarea celor mai mici forme din cadrul partidului. În aceasta săptămână vom avea ședințe de analiză cu privire la acest aspect. Avem activitate zilnică la partid. Activitățile principale țin de reorganizarea partidului, de reevaluarea și repunerea într-o evidență clară a membrilor de partid, pentru ca la final să știm pe cine ne putem baza. Evaluarea membrilor ar trebui finalizată la sfârșitul lunii august, după care vom începe alegerile pe diferite eșaloane. (…) Finalitatea alegerilor va fi în jurul datei de 15 noiembrie, când vom alege un nou Birou Permanent Județean”.
Știm de la PSD și, mai nou, de la PNL cât sunt de importante pentru coeziunea, organizarea și eficiența partidului ședințele interne, de evaluare și mobilizare. Pe de altă parte, chiar nu înțelegem de ce e nevoie să treacă două luni, până la sfârșitul lunii august, ca să numeri ce a mai rămas în PDL Iași, decât, desigur, dacă nu aplici sistemul „două la primărie, două la școala de fete”…. Cât despre amânarea alegerilor interne până hăt, spre mijlocul lui noiembrie, nu știm cât de eficientă se va dovedi această decizie, însă are măcar meritul de a se înscrie în politica PDL Iași din ultimii ani: „interimatele lungi și dese, cheia marilor… succesuri”.
Ceva mai obscură ni s-a părut referirea la „cele mai mici forme din cadrul partidului”, acelea în măsură să genereze „activitate zilnică”. Ce se poate întâmpla la nivelul micronic al unui partid tot mai mic încât să consume atâta energie și timp?! Sperăm doar să nu fie vorba de rozătoarele, gândacii de bucătărie și păianjenii care au umplut sediul de pe Ștefan cel Mare de când n-a mai pus nimeni piciorul pe acolo…
Salutăm faptul că, dincolo de dezvăluirile incendiare despre calendarul și obiectivele activității de partid, șeful PDL Iași a dezvăluit câte ceva și despre strategia pe termen lung a filialei, rod al unei viziuni menită și aptă să aducă partidul înapoi la guvernare: „În aceste momente, peste tot este o lipsă de combatitivitate, atât la opoziție, cât și la putere. Este foarte important să realizăm o dreaptă unită, pentru a face față colosului USL, care deja pierde teren. Va fi o luptă dură, o luptă care trebuie să schimbe mentalitatea omului din asistat social într-o persoană care are puterea să schimbe orașul în care trăiește”.
Că, purtat de beția dialogului cu un găozar servil, dom’ colonel își dă drumul la gură și face mărturisiri oneste despre „lipsa de combativitate” a opoziției, e un fenomen omenesc explicabil și, ca atare, scuzabil. Că are fantezii politice despre „dreapta unită” care se bate cu „colosul USL”, precum și halucinații de inspirație hollywodiană despre „lupte dure”, iarăși, poate fi efectul caniculei. În ceea ce privește scenariul în care „asistații social” devin, grație politicienilor, bravi luptători pentru progresul comunității, acesta poate deveni, în cel mai bun caz, un film despre poveștile de viață ale eroilor bolșevici. Nu de alta, dar noi, până acum, n-am văzut nici măcar „asistați politic” sau „economic”, așa cum e dom’ colonel, care să aibă „puterea să schimbe orașul în care trăiesc”…
Bolta Recenzoare