Căldurile şi ploile astea au dat peste cap toată ţara. Oriunde priveşti vezi doar ştiri despre ploi sau caniculă (depinde cu ce meteorolog are contract postul de televiziune) şi, orice ai face, nu ai de ales. Suferi fie de cald, fie de năduf, că nu te poţi bate cu Dumnezeu. În schimb, poţi să dai sfaturi despre cum să treci mai uşor prin această perioadă. Spre exemplu, dacă plouă, stai în casă ori îţi cumperi o umbrelă. Dacă te-a luat puhoiul, strigi după ajutor, că altfel te îneci. Nu are sens să suni la 112, că oricum nu au maşini sau vidanje ca să zvânte băltoacele din jurul tău.
Din puţul gândirii
Sfaturi dintr-astea cretine dau şi măreţii gânditori de la Bucureşti, care trebuie să-şi justifice lefurile cumva. De-o pildă, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a pus la punct un caiet cu poveţe pentru crescătorii de animale. În plin război internaţional alimentar, în care păgânii caută tot felul de mizerii prin bucatele noastre ca să ne scoată de pe piaţă, de asta le arde inspectorilor, de sfaturi pe timp de caniculă pentru ţărani. În loc să caşte ochii la cei care ne caută în fiecare fir de cârnaţ ori particulă de brânză, ei au cu totul alte griji. Nu le pasă că străinii găsesc tot felul de motive ca să ne arunce mâncarea de pe rafturi – ba că afinele sunt purtătoare de virus hepatitic, ba că hamburgerii englezilor au carne de cal, ba că pieptul generos al curcilor sacrificate întru ospeţele nemţilor au antibiotice ori că laptele e plin de toxine.
Nu! Astea nu sunt importante, ci modul în care adăpăm dobitoacele pe timp de caniculă, de parcă ţăranii n-ar şti că trebuie să aibă grijă de animale. Inspectorii de pe locşoarele calde au stat ei ce-au stat şi au emanat tot felul de poveţe care mai de care mai infantilă.
„Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor ultraviolete nocive; asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ (în funcţie de specie, talie şi stare fiziologică) şi calitativ (prospeţime, raport energetic etc.); existenţa stocurilor de apă şi furaje”, zice ordinul Autorităţii. Băăăii, aţi auzit? Al Autorităţii!
Aberaţiile continuă în acelaţi registru: „În caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul de timp 12.00 – 18.00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depăşeşte 25ºC; la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor precum şi la apariţia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia ca pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă”.
Băieţi, aţi auzit? În intervalul orar 12-18 nu aveţi voie să exploataţi animalele. Lăsaţi măgăruşii în grajd, iepele pe câmp şi armăsarii pe unde or vrea ei să stea. Verificaţi-le statusul că altfel venim cu amenzi, conform legii!
Oare oamenii ăştia de fac legi, dau ordine şi alte cretinisme legislative gândesc vreo secundă? Oare ei au văzut vreodată, de-aproape, un animal ori un ţăran? Domnilor din funcţiile scrobite le spunem că animalele sunt o mare parte din averea oricărui ţăran, că fără vaca ori oaia din bătătură ar muri. Din asta trăiesc! Iar cei care au ferme de asta le-au făcut, să crească animale şi să câştige de pe urma lor, nu să le lase să moară de foame ori de sete.
Omul, frate cu dobitocul
În multe sate din România ţăranii mor de sete ca să aibă cu ce-şi adăpa dobitoacele şi doar ei ştiu cu câtă grijă le ocrotesc fiindcă ele le sunt adevăratul şi aproape singurul sprijin. Dar lucrul ăsta nu-i cunoscut de inspectorii de la Autoritate, cei care n-au pus piciorul niciodată în viaţa lor în vreun grajd ori o stână şi care au văzut cirezi doar în filmele cu cow-boy. Lor le spunem că e bine să stea liniştiţi fiindcă Joienele, Florenile, căpriţele şi toate animălurile sunt bine, sănătoase chiar şi pe timp de caniculă, ceea ce le dorim şi domnilor inspectori veterinari. Şi le mai spunem că de căldură poate căpia oricine, aşa cum am văzut că se întâmplă şi la oameni: dau ordine stupide în loc să-şi vadă de treabă!
Marinel Ciobanu