Dacă veți vedea vineri, 16 august, câteva zeci de oameni în toată firea plimbându-se pe pietonalul Ștefan cel Mare îmbrobodiți, în plină caniculă, cu mantii lungi și negre, cu zorzoane și tălăngi atârnate de gât, fluturând steaguri cu însemne heraldice, cu săbii de recuzită, pahare și butelci de vin – ei bine, nu vă speriați! Nu e nici vreun nou protest al „teiștilor”, nici vreo adunare a francmasonilor, rotarienilor, iluminaților sau cavalerilor de Malta și nici vreo convenție a fanilor „Star Wars” sau „Lord of the Rings”, ci de o acțiune pe cât de simandicoasă, pe atât de „serioasă” a așa-numitului „Ordin al Cavalerilor Vinului”!
Grație unui comunicat transmis de Primăria Iașului (a cărei implicare într-un asemenea „eveniment” nu poate fi explicată decât prin pasiunea edililor pentru vinurile de calitate, pe de o parte, și pentru spectacolele bizare, pe de alta), aflăm următoarele: „Consulatul din România al Ordinului European al Cavalerilor Vinului, Legatul Iaşi, ca o recunoaştere a importanţei capitalei Moldovei, organizează înfiinţarea Scaunului Cavaleresc Târgu Neamţ, precum şi înfiinţarea Scaunului Cavaleresc Botoşani. Astfel, pe 16 august 2013, vor fi primiţi noi membri care vor avea miisiunea să promoveze valorile culturale ale vinului. (…) La ceremonie vor participa, alături de reprezentanţi de marcă ai Ordinului Cavalerilor Vinului, reputaţi oenologi, dar şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene din Iaşi. La manifestare vor mai participa Constantin Constantinescu, primarul municipiului Bârlad, precum şi Daniel Harpa, primarul municipiului Târgu Neamţ”.
De ce-ar vrea niște edili, profesori sau afaceriști, în fine, niște oameni cu statut și morgă, să se dea în spectacol, e o chestiune care ne cam scapă, dar pentru care, există, totuși, o explicație: de regulă, dorul de jocurile copilăriei, ca să nu zicem de plăcerea de a da în mintea copiilor, merge mână în mână cu pasiunea pentru structuri cvasi-ezoterice și cu nostalgia după ierarhiile și obiceiurile medievale…
Dincolo de acestea, „Ordinul European al Cavalerilor Vinului” se vrea o structură cât se poate de sobră, recomandându-se pe site-ul oficial drept „o organizație internațională de drept privat, prezentă în 27 de țări, care numără peste 5.000 de membri, personalități ale vieții culturale, economice și sociale europene. Frăția își revendică tradiția din ordinele cavalerești medievale, în special din cea a Ordinului Sf. Gheorghe de la 1273, respectiv 1308 și 1468, preluând de la acestea principiile de bază ale cavalerismului, respectiv cinstea, onoarea, demnitatea și morala creștină”.
Așadar, dacă n-ați apucat să vă faceți poze cu maimuța la mare, trageți o fugă pe Ștefan cel Mare, să vă pozați cu „Cavalerii Vinului”. Restul e ritual, secret și, desigur, multă… macheală!
Ducele de Mangă
***
Programul sindrofiei:
14:30 – Întâlnirea participanţilor la mănăstirea Trei Ierarhi şi formarea coloanei
15:00 – Defilarea participanților pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt până în faţa Palatului Roznovanu
15:30-16:30 – Ceremonia de acreditare a noilor membri în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Iaşi
19:00 – Recepţia organizată cu ocazia Ceremoniei de acreditare a noilor membri