În Iașul modern al secolului XXI mai sunt încă părinți care susțin și, din păcate, practică bătaia ca unică formă de educație. Ce-i drept, umblă vorba că-i ruptă din Rai, iar cum moldovenii sunt un neam religios prin excelență, urmarea îndrumărilor sfinte este un mod de viață, mai ales în comunitățile rurale și profund alcoolizate.
Statisticile de la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași arată că în județ sunt anual sute de cazuri de minori care ajung simple cifre în bazele de date ale oamenilor statului, pentru că nimeni nu poate opri violența domestică, aceasta îmbrăcând de multe ori forme extreme.
Vorbesc cifrele
În prima parte a anului, 149 de cazuri cu 223 de copii au intrat în atenția DGASPC după ce aceștia au fost abuzați de către cei care le-au dat viață. Cele mai multe cazuri, în care au fost implicați 114 copii, au fost cele de neglijență. Alți 33 de minori au fost abuzați fizic, 28 sexual, iar nouă au fost traficați. De asemenea, trei copii au ajuns la instituție după ce au fost exploatați prin muncă, iar doi au fost victime ale violenței domestice. „În perioada de referință au fost sesizate 149 de cazuri în care 223 de copii au suferit diferite forme de abuz. Pentru 25 dintre aceștia s-a impus măsura scoaterii din familie, cu 18 copii în centre de plasament, doi în asistență maternală și cinci în plasament familial”, susțin reprezentanții DGASPC.
De asemenea, tot anul acesta instituția a instituit 52 de măsuri de supraveghere pentru copii care au săvârșit fapte penale, dar nu pot răspunde în fața instanței. „Au mai fost emise trei dispoziții pentru frecventarea Centrului de zi pentru resocializare copiilor predelincvenți și delincvenți proveniți din familiile defavorizate”, mai spun cei de la DGASPC Iași.
Moș Nicolae