* în vreme ce fraţii noştri moldoveni de la gurile Dunării plângeau după casele luate de ape săptămâna trecută, ieşenii s-au arătat zgârciţi în donarea de alimente şi cele trebuincioase la vreme de dezastru * vremea naşpa nu i-a ţinut însă în case pe iubitorii de aer curat la Roşia Montană sau ai patrupedelor lăsate slobode prin târg
Lăudabilă iniţiativa Primăriei Iaşi de a organiza o colectă de ajutoare pentru cei năpăstuiţi de soartă din zona Galaţiului, care şi-au văzut luate de ape casele cu tot cu lăzile de zestre, porcii şi găinile din curte şi, ce-i doare ce-l mai tare, grădinile şi serele de legume, care umpleau până mai zilele trecute pieţele Iaşului şi ale acestei părţi de ţară. Cu toate anunţurile şi articolele date prin presă, cu afişele puse pe la centrele de cartier, mobilizarea ieşenilor a lăsat de dorit.
Cel puţin asta a arătat un prim bilanţ al colectei publice de haine, alimente şi alte produse care pot fi de ajutor omului atunci când nu mai are un acoperiş deasupra capului. După weekend-ul trecut avut la dispoziţie, citim din comunicările oficiale ale Primăriei că s-au strâns produse de uz casnic şi corporal cam cât să astâmpere frigul pentru o familie mai numeroasă şi foamea pe câteva zile, acolo. Mai exact: 12 kile de făină albă, 10 de mălai, 90 de conserve, 8 pachete de supă instant, 3 pungi de bomboane, 5 cutii de ceai, un pachet de sare şi 2 de halva. La astea s-ar mai adăuga un pachet de paste făinoase, un borcan de dulceaţă şi… o cutie de biscuiţi.
Vremea, bat-o vina…
La ulei și zahăr stăm mai bine: 30 de litri, respectiv 13 kilograme, semn că ieşenii n-au uitat încă de criza de pe vremea Împuşcatului când le luau pe cartelă de la alimentară. La produse de utilitate imediată şi de igienă corporală s-au strâns doar 9 pături, o pilotă, 2 perne, vreo 3 lenjerii de pat şi 3 prosoape, la care se adaugă 18 săpunuri, 10 pungi de detergent, 32 de role de hârtie igienică, 5 saci de haine şi o cutie de încălţăminte, fără a se şti dacă e plină sau goală.
Dacă oficialii Primăriei au fost blânzi în declaraţii şi au găsit scuze precum ploaia şi vrema câinoasă de afară, care i-au ţinut pe ieşeni în casă, noi am spune că e cam puţin pentru cel mai mare oraş al ţării, care se mai vrea şi capitală de diverse feluri: regională, universitară, spirituală, culturală etc. Că dacă era vreme frumoasă, fiţi siguri că nici gălăţenii nu ar fi avut nevoie de pături şi alimente, ci de hamace şi creme de plajă. Asta în condiţiile în care, potrivit autorităţilor specializate în dezastre, viiturile din judeţul zarzavagiilor şi legumicultorilor au făcut vraişte vreo 3.500 de locuinţe, din aproape 40 de localităţi.
Spirit civic, doar dacă-s bani mulţi la mijloc
Dar, nu-i nimic. Bine că ieşenii îşi descoperă spiritul civic atunci când alde Soros şi alte ONG-uri îi cheamă să plângă de grija maidanezilor, a teilor ori a locuitorilor din Roşia Montană, deşi unii fac şi-acum foamea în aşteptarea unui loc de muncă în minele aurifere.
Asta-i România, ăsta-i Iaşul! Să nu dezarmăm, însă, că meteorologii anunţă ploi crâncene şi în perioada următoare.
Stăm în case ori donăm şi noi ceva?
Mama Obida