O veste de ultimă oră transmisă prin grai electronic de către medicul-deputat Tudor Ciuhodaru ne-a arătat cât de vulnerabili suntem în faţa provocărilor sorţii. El a atras atenţia asupra ciupercilor apărute după recentele şi mult prea suficientele ploi din ultima jumătate de lună şi ne-a dat şi sfaturi cum să ne ferim de bureţii nebuni. „O familie cu doi copii a ajuns la Urgenţe intoxicată cu ciuperci. (…) ei au prezentat greţuri, vărsături, astenie, vertij, transpiraţii. Aceste cazuri necesită prezentare rapidă la spital şi măsuri de suport volemic, terapie simptomatică, depurarea toxicului prin spălături gastrice, antidotism, precum şi internare într-un serviciu specializat în Toxicologie”, spune dr. Ciuhodaru prin intermediul unui email.
Bune sfaturi, merită reţinute şi aplicate în orice situaţie, nu numai în cazul intoxicării cu bureţi nebuni, ci şi cu promisiuni, indiferent de natura lor, fie ele electorale, de dragoste ori amiciţie. Dr. Ciuhodaru, om cu experienţa necazurilor, care a văzut multe la viaţa lui, ne arată şi care sunt consecinţele ignorării sfaturilor sale: vărsături în cazul ingerării unor discursuri sforăitoare, leşinuri la vederea ochilor mincinoşi, respectiv comă atunci când nimeni nu ne mai poate salva de la un destin hotărât de alţii.
Deputatul ieşean cu electorat fidel la Bârlad ne atrage atenţia că nu este bine să cumpărăm ciuperci fără aviz fitosanitar culese de ,,cunoscători”, deci nici vorbele mestecate nu ar trebui să le ducem mai departe de epiglotă. Este important să avem grijă la bureţii toxici culeşi din pădure, să-i evităm pe cei care au crescut „în zone în care au fost utilizate pesticide şi ierbicide, pentru că sunt toxici”, să nu-i culegem pe timp de ploaie şi să nu-i conservăm timp îndelungat.
Cum să consumăm corect gogoși… electorale
Noi ciuperci nu mâncăm, dar uneori ne mai dregem gustul cu gogoşi, aşa că va trebui să fim foarte atenţi la ceea ce vom înghiţi. Dacă este vorba doar de produsul de patiserie, aromat şi pufos, e bine să vedem ce mână ni-l întinde, cu ce gânduri şi în care stare de igienă este. Dacă este vorba despre discursurile sforăitoare, este bine să ne asigurăm o protecţie gastrică şi antivomitivă, fiindcă sigur vom regurgita tot ceea ce ne obligă alţii să primim. Pe româneşte, toate gogoşile celor de la care plebea încă mai aşteaptă să-i fie bine ar trebuie dezumflate înainte de a fi transformate în marfă eventual vandabilă, fiindcă altfel ne vor cădea greu nu numai la ramazan, ci şi în viaţă.
Totuşi, dacă nu aţi fost atenţi şi încă mai credeţi că pe Bahlui vor veni valuri cu lapte şi miere, e bine să ştiţi că puteţi suna la 112 ori de câte ori vi se face negru în faţa ochilor de foame şi silă de promisiunile încălcate. Pentru orice eventualitate, ţineţi mereu aproape o lumânare aprinsă, că nu se ştie dacă ambulanţa nimereşte adresa ori socoteşte corect timpii de intervenţie şi nu confundă minutele cu anii…
Ortul Popii