Cum era vorba aceea cu tichia de mărgăritar? Se pare că fix asta le trebuia rezidenţilor din colorata comună ieşeană Ciurea. Cu toate că n-au apă curentă, au primit bani europeni de canalizare, dar locatarii n-au cu ce să se branşeze, acum a venit momentul ca mai-marii comunei să-şi mai tragă nişte firfirei.
Au stat, au rumegat şi au pus-o de-o idee nouă şi straşnică. Au făcut un GAL. S-au prins ei, edilii coloraţilor, că grupurile de acţiune locală sunt pe val acum, că primesc finanţări bunicele şi foarte nerambursabile şi s-au pus ei pe treabă. Au înfiinţat „Colinele Iaşilor” (pentru că, probabil, le-a fost lene să intre în disputa „Iaşului” versus „Iaşiului”) şi au întins mâna la bani. Au modernizat primăria la care se ajunge pe un drum pe care pasionaţii motosporturilor ar face cu plăcere şi off-road. Au montat camere de supraveghere la intrarea în edificiu. Având în vedere zona în care e amplasată clădirea, aceasta credem că a fost o decizie de bun simţ. Dar spiritul antreprenorial al edililor nu se opreşte aici. În faţa primăriei tronează o elegantă fântână arteziană, cu detalii baroce şi cu apă rece şi limpede. Cel puţin asta ne spun cei care oazional mai sar gardul de fier forjat al primăriei pentru a-şi ostoi setea după vreo petrecere made in Ciurea.
Ca nu cumva să creadă oamenii muncii că primarul – Cătălin Lupu, pe numele lui – îşi trage euroii numai pe turta lui, cei de la GAL au prezentat şi un exemplu de business local finanțat cu bani de la UE și încununat de succes. Beneficiarul este un aume Iulian Acostăchioaie care a avut un vis. A vrut şi el o stupină, să dea miere moca nepoţilor de Crăciun. Pentru asta a accesat fabuloasa sumă de 4.500 de euro pe o perioadă de trei ani, în condiţiile în care alocarea financiară pentru grupul de acţiune locală este de nu mai puţin de 2,5 milioane de euro anual. Săteanul primeşte, aşadar, 1.500 de euro la 12 luni pentru a-şi creşte afacerea cu albine. Primarul primeşte restul de 2,5 miloane de euro pentru a-şi creşte burta… – pardon! – comuna.
Gagarin Europeanu