Chef Nicolai: „Dacă al doilea fel de mâncare este gras, primul trebuie să fie mai uşor

Maramureşean la vorbă, charismatic la televizor, exigent în bucătărie. Lui Nicolai Tand, membru al juriului emisiunii „Top Chef”, de la Antena 1, îi place să pună puţin curry în salata boeuf şi „adidaşi” de porc la sarmale.

Chef, vă rog să ne povestiţi cum arăta Crăciunul, implicit şi masa de Crăciun, în copilăria dumneavoastră. Ce s-a pierdut de atunci, de ce vă este poftă, dor?

Nu mai este acum ce a fost acum 20-30 de ani. În primul rând, eu primeam cadourile şi surprizele, iar acum eu trebuie să le organizez. În al doilea rând, masa de Crăciun este aceeaşi, avem o bogăţie de preparate, tăiem porcul. Poate diferenţa este că mâncarea este puţin mai light, mai lejeră, pentru că mai gătim şi peşte, salate, paste pe lângă preparatele tradiţionale ca piftie, cârnaţi.

Câteva dintre trucurile părinţilor, bunicilor pentru masa de Crăciun? Mâncăruri specifice Maramureşului?

Nu prea am trucuri. Crăciunul la noi este o sărbătoare în care colindăm, ne plimbăm să vestim Naşterea Domnului Iisus, nu este ca Paştele, pe care îl petrecem în familie.

Câteva sfaturi pentru antreurile de Crăciun, cum putem îmbunătăţi gustul salatei boeuf?

Fiecare poate face salata după propriul gust. Unii o preferă mai acră, alţii mai dulce. De exemplu, mie-mi place foarte mult dacă îi pun curry pentru că îi dă o aromă în plus, o aromă specială.

Reţeta dumneavoastră preferată de sarmale şi câteva ponturi pentru o oală de sarmale delicioase?

Îmi place foarte mult să pun cotoroage, „adidaşii” porcului. Din ei fac de obicei piftie, dar mie-mi place să pun şi în sarmale pentru că le dă un gust foarte bun de afumătură.

Ce să mâncăm după zilele acestea de sărbătoare, când excesul alimentar este aproape inevitabil?

Trebuie să avem grijă să nu abuzăm cu mâncarea, mai ales seara, chiar dacă petrecem. Trebuie să ne gândim că sănătatea noastră este în joc şi mai bine prevenim decât să vindecăm. Eu, de exemplu, după Sărbători mănânc ceva mai uşor, mai light, paste, supe, cuşcuş sau salate.

Mâncarea românească este foarte grasă, overcooked, săţioasă. Ce am putea face pentru ca bucatele tradiţionale să facă cu ochiul gourmeţilor din întreaga lume?

Mâncarea trebuie echilibrată pentru că noi mâncăm mult, porţiile sunt foarte mari. Ea trebuie degustată, trebuie să ne rezervăm timp să mâncăm, mai ales de Sărbători, trebuie să acordăm timp, să ne bucurăm, nu trebuie să mâncăm totul repede ca să plecăm acasă. Iar dacă al doilea fel de mâncare este gras, primul trebuie să fie mai uşor, trebuie să existe un echilibru ca să ne simţim bine şi după ce servim masa, nu doar în timpul ei.

Dacă nu am fi în România, ci în Franţa, ce ne-aţi recomanda pentru masa de Crăciun?

În Franţa aş mânca stridii, foie gras, muşchi de vită cu un sos bun sau poate fructe de mare. Ideea e că francezii sunt mai atenţi, mănâncă preparate mai uşoare şi în cantitate mai mică.

Credeţi că „Top Chef” ne schimbă mentalitatea (clienţi şi consumatori) despre mâncare?

Mai mult ca sigur, pentru că arătăm ceea ce este important, arătăm lucruri adevărate. Sunt lecţii veritabile de gătit, pentru că arătăm cum din alimente care sunt la îndemâna oricui, de exemplu un piept de pui, poţi găti ceva excepţional şi extrem de gustos. Modul în care mâncarea poate fi prezentată este, de asemenea, o lecţie pe care o poate învăţa cineva care urmăreşte „Top Chef”, pentru că în acest show sunt bucătari de meserie, foarte talentaţi.

Concurenţii s-au împuţinat, au rămas cei mai buni. La ce ar trebui să ne aşteptăm de la următoarele episoade din „Top Chef”?

La lucruri din ce în ce mai bune pentru că bucătarii rămaşi în concurs sunt tot mai exigenţi cu ei. Competiţia este tot mai acerbă şi concurenţii se autodepăşesc. De exemplu, la proba din ediţia trecută, le-am dat alimente banale din care au reuşit să scoată nişte preparate foarte gustoase, excepţionale.

Regretaţi ceva de la prima ediţie?

Nu regret nimic. Pot spune că mă bucur că în acest sezon concurenţii sunt şi mai buni, şi mai pasionaţi. Diferenţa de la prima ediţie până acum ar fi că este din ce în ce mai greu să jurizez preparatele concurenţilor pentru că gătesc foarte bine şi este din ce în ce mai greu să facem diferenţa între ei.

Convingeţi-mă să vin în restaurantul dvs., „La cantine de Nicolai”

Dacă veniţi o dată la mine, vă garantez că o să vă întoarceţi. Am mâncăruri extrem de gustoase, pe care le asezonez cu sosuri speciale. Acord foarte multă atenţie sosurilor care, consider eu, sunt un element important al unui fel de mâncare.

(sursa: www.ziarulring.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *