Indiscutabil, „dulcele târg al Ieşilor” are parte, de puţin timp, de un aport de imagine considerabil. Cel puţin în ceea ce priveşte activitatea culturală! Şi asta, nu din cauza clădirilor monumente istorice care au fost lăsate în paragină sau chiar distruse din indolenţa autorităţilor, ci, mai mult datorită prezenţei pe aceste meleaguri a unor oameni de cultură de valoare care au reactivat arta şi actul artistic în vechea citadelă a culturii române.
e la sosirea, în urmă cu aproape două luni, la conducerea Operei Române din Iaşi a cunoscutei artiste Beatrice Rancea, instituţia a cunoscut transformări profunde. În bine. Zilele trecute, reportrii „Barfa” au avut surpriza să-l întâlnească la Operă pe cunoscutul regizor Andrei Şerban. Sosise la Iaşi incognito, într-o vizită fulger la cea mai bună prietenă a sa:
„Am fost invitat de Beatrice Rancea pentru a vedea ce schimbări putem face la Operă. Pe Beatrice o ştiu din 1990, de pe vremea în care ea era o frumoasă balerină la Opera din Bucureşti. Am avut o colaborare foarte bună cu ea şi astfel am rămas în legături foarte bune”, mărturiseşte regizorul.
De-a lungul timpului Andrei Şerban a pus în scenă spectacole de teatru şi operă în 39 de ţări, pe marile scene din New York, Los Angeles, Paris, Geneva, Viena, Helsinky şi Tokyo. Şi, dacă a văzut că în alte părţi ale lumii se poate, regizorul român vrea ca acelaşi lucru să se întâmple şi la Iaşi:
„Vreau să schimb tot ceea ce este învechit, acest manierism. Opera din Iaşi este în urmă cu mai bine de 150 de ani. Se lucrează ca în secolul 19 şi vreau să aduc elemente de noutate pentru ca tinerii să vină mai des. Să nu se plictisească şi să adoarmă în timpul reprezentaţiei. Vrem mai mult dinamism, mai multă culoare şi bineînţeles, condiţii mai bune”.