Omul de afaceri Iulian Dascălu, dezvoltatorul ansamblului Palas, a primit o lovitură financiară de proporţii. Criza economică i-a distrus planurile pentru partea rezidenţială a ansamblului Palas. Practic, de la 800 de apartamente cât a prevăzut iniţial, acum vreo cinci – şase ani, a rămas în final doar cu vreo 70. Nici despre alea nu se ştie dacă a reuşit să le vândă pe toate. Prin târg umblă vorba că nu le-a dat toate şi că ar vrea să reamenajeze turnul de locuinţe în spaţii de birouri. Dar ce n-a făcut nimeni niciodată, facem noi acum. Calculăm gaura pe care criza a produs-o în conturile lui Dascălu: minim 108 milioane de euro.
Calcul
Haideţi să facem o aritmetică simplă, de şcoală primară. Dascălu voia iniţial să facă la Palas 800 de apartamente. Preţul de vânzare, cel mai des vehiculat, a fost de 1.490 euro/mp, fără TVA. Adică 1.847 euro/mp cu tot cu TVA. Apartamentele urmau să aibă 80 mp (cele cu două camere) şi 120 mp (cele cu trei camere). Aşadar, dacă înmulţim 1.847 (euro/mp) cu 80 (mp, cel mai mic apartament) şi cu 800 (numărul iniţial al locuinţelor), aflăm că Dascălu ar fi înregistrat venituri de 118 milioane de euro doar din vânzarea acestor case. În final, n-a mai făcut decât 70 de apartamente, nici alea probabil nefiind toate vândute. Haideţi totuşi să admitem că le-a vândut pe cele 70, la preţul la care voia acum cinci ani. În acest caz, „gaura” ar fi de „doar” 108 milioane euro. Acum înţelegeţi cum a acţionat tsunami în conturile lui Dascălu?
Explicaţie clară
Dacă ţinem cont de faptul că şi în 2010, când a anunţat reducerea numărului de apartamente de la 800 la 100, dar şi la finalizarea ansamblului Palas, în 2012, Dascălu a vorbit mereu de aceeaşi sumă investită, de peste 260 milioane de euro (sursa: www.dailybusiness.ro), atunci „gaura” din conturi e cu adevărat devastatoare. Mai clar spus, dacă nu ar fi venit criza, din cele 260 milioane de euro investite, Dascălu şi-ar fi recuperat urgent, chiar în câteva luni, 118 milioane de euro, cu cât ar fi vândut cele 800 de apartamente. Cumpărătorii, chiar dacă făceau credite, îi virau prin bancă banii direct lui Dascălu în conturi. Cu alte cuvinte, încă din primul an de la inaugurarea Palas, Dascălu şi-ar fi putut amortiza 45% din investiţie. Ar fi fost boiereală.
Cronologia creşterii şi descreşterii numărului de apartamente:
- decembrie 2008: Pentru apartamentele de la Palas există deja o lista de înscriere deschisă de circa 6 luni, cu aproape 1.200 de doritori. “De miercuri, apartamentele din complexul Palas vor putea fi cumparate. Pentru primii 100 de cumpărători vor fi preţuri promoţionale, de 1.490 euro pe metrul pătrat. În total vor fi 600 de apartamente care vor fi date în folosinţă din primăvara anului 2010. Nu sunt apartamente de lux, ci aşa cum ar trebui să fie, cu accent pe calitate şi design”, a declarat Iulian Dascălu, dezvoltatorul proiectului Palas. Primul cumpărător al unei locuinţe la Palas este chiar Iulian Dascălu, care a anunţat că nu va scăpa oferta achiziţionării unui apartament cu vedere la Palatul Culturii. Acestea au o suprafaţă de 80, respectiv 120 metri pătraţi (www.bzi.ro).
- septembrie 2010: “În momentul crizei, fiind cu proiectul la început, am redus partea de rezidenţial, cel mai afectat segment din cauza crizei. Astfel, am redus numărul de locuinţe de la 800 la 100 şi avem în jur de 60 de apartamente vândute. Partea de rezidenţial nu constituie obiectul principal al companiei. Preţurile de vânzare sunt de 1.490 de euro pe mp”, a declarat Iulian Dascălu, preşedintele Iulius Group în cadrul unei conferinţe de presă (www.money.ro).
- iunie 2012: Proiectul Palas nu este deocamdată finalizat complet. Dascălu a realizat şi un bloc cu 70 de apartamente care vor fi livrate în decursul acestui an (www.zf.ro).
Cătălin Botezatu, în faţa machetei Palas (sursa foto: www.newsiasi.ro)
În decembrie 2008, Iulian Dascălu a dat o lovitură de imagine, sperând astfel să impulsioneze rezervările de apartamente din cadrul complexului pe care-l construia. Prezent la Iaşi pentru a-şi prezenta o colecţie de rochii, designerul Cătălin Botezatu a anunţat că şi-a ales un apartament în Palas, cu vedere spre Palatul Culturii. La vremea respectivă, Botezatu aprecia mobila unicat, ferestrele largi, băile confortabile şi bucătăriile modern şi practic utilate. “Pe uşa unui apartament din ansamblul Palas va scrie, în curând, Cătălin Botezatu. Voi avea astfel ocazia de a reveni mai des la Iaşi. Este o investiţie pe care o pot face cu încredere toţi ieşenii şi sunt convins că fiecare cumpărător se va regăsi într-una din bijuteriile rezidenţiale Palas”, a spus atunci creatorul de modă, citat de www.newsiasi.ro. La cinci ani distanţă, de recomandările lui Botezatu pentru cumpărători s-a ales praful, iar numărul „bijuteriilor rezidenţiale” a scăzut drastic.