De foarte multă vreme ne-am întrebat de ce nu ne mai răspunde la telefon şeful de la Bucale al radioului public – un ungur cu nume greu de pronunţat. Şi mare ne-a fost surpriza să aflăm – de la colaboratori, fireşte – că barosanul SRR se distrează nevoie mare de câteva săptămâni pe seama scrisorilor, a scrisorelelor şi a bileţelelor venite par avion via Radio Iaşi şi în care tartorul Stache Tomescu îşi sfătuieşte secretara cum să se comporte cu angajaţii radioului, cu ce să îmbrace şi alte chestii care ţin mai mult de alcov decât de conduita profesională a colaboratoarei sale.
Una dintre aceste capodopere a literaturii jurnalistice universale ne-a fost transmisă şi nouă – aşa, ca pentru amuzament – şi recunoaştem din tot sufletul că am râs de ne-am rupt. Iar pentru a nu se spunem că suntem egoişti şi râdem singuri, vom transmite şi cititorilor noştri o parte din învăţăturile înţeleptului de la Radio Iaşi către secretara sa, Gabriela. Nu prea am înţeles de ce aceste „pilde” unicat nu au fost transmise colaboratoarei apropiate (maxim 10 metri îi despart) prin viu grai şi a fost nevoie de atâta consum de hârtie… dar cum hârtia e pe banii statului român…
Tomescu – opere incomplete
„Gabriela, mesajul meu către Paraschiva B. Şi Daniela R. Este cât se poate de clar (am vrut să le lipesc pe uşa Contabilităţii câteva rânduri, dar nu vreau să las… dovezi ale unei „lipse de comunicare”).
Orice document propus pentru semnătură (aprobare) se justifică în faţa mea. Dacă actele se adună la mapă, pentru a fi semnate în jurul orei 12.00, nu înseamnă că eu trebuie să-mi însuşesc ceea ce fac B. Şi R. Sunt datoare să-mi explice tot ceea ce au semnat, prelucrat etc.
Din această clipă nu ai ce căuta în Contabilitate. Nu le duci nici un act, nu le mai creezi importanţă (?), nu mai răspunzi la telefon atunci când detectezi numărul contabilelor. Să vină, să-şi mişte fizicul; nu au dreptul să inverseze rolurile, să transforme colaboratorul meu în „subordonatul” lor…”
Din lipsă de spaţiu, nu putem trece la o analiză pe text a profunzimii mesajului tomescian, însă, trebuie remarcat faptul că, în filosofia empirică a autorului – Tomescu, se înţelege – secretara, colaboratoare apropiată şi în acte – depăşeşte cu mult statutul angajatului permanent – respectiv, contabilii – creând, astfel, o perspectivă cu totul şi cu totul novatoare, revoluţionară chiar (pentru instituţiile statului, unde, pe primul loc se afla doar familia şi alte grade de rudenie), în care comunicarea şi expertiza profesionale devin banale în faţa relaţionării emoţionale şi extraprofesionale.
Despre cealaltă faţă a analizei literare, vă lăsăm pe dvs să descifraţi înţelesurile ascunse şi, totuşi, atât de evidente.
Ca să nu uităm, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi tocmai ne-au confirmat că pe numele lui Nicolae Stache Tomescu a fost deschisă urmărirea penală pentru că, în urmă cu mai bine de şase luni, şi-a agresat fizic o subordonată. Dixit!