Duelul dintre cei mai mari magnaţi imobiliari din Iaşi a intrat într-o nouă fază. Bogdan Piţigoi îi dă replica lui Iulian Dascălu, proiectând un al doilea sediu de birouri în zona Ideo, nu mai puţin de 10.000 de metri pătraţi urmând a fi rezervaţi unei ample clădiri cu multiple facilităţi. Mai mult, Piţigoi vrea să dubleze suprafaţa actuală de birouri pe care o deţine, ducând-o astfel la 60.000 de metri pătraţi. Pe de altă parte, Dascălu cutreieră ţara, după Iaşi şi Timişoara urmând să construiască clădiri de birouri clasa A şi la Cluj. I-am întâlnit pe cei doi într-o cafenea în care încercau să se spioneze reciproc, dar nu mai bine decât o făceam noi.
Bogdan Piţigoi: Sper să-ţi placă locul în care te-am invitat. Aici pereţii nu au urechi, dacă înţelegi ce vreau să spun.
Iulian Dascălu: Da, cine a construit coşmelia asta e clar că a folosit o tehnologie învechită. Oamenii fără viziune, care nu ştiu să se adapteze condiţiilor actuale, în care informaţia înseamnă putere. Altfel, tu ce mai faci? Am văzut că ţi-a venit o ideo nouă.
Da, ideile mele sunt puţine, dar fixe. Iubesc mijloacele fixe, îmi sporesc valoarea de capital. Deocamdată, ridic a doua clădire de birouri, dar care va avea şi cafenele, terase, tot felul de utilităţi. Corporatistului nu trebuie să-i lipsească nimic în cuşca lui, dacă aş putea să le fac şi apartamentele în aceeaşi clădire de birouri ar fi super.
Ăsta e un concept interesant. Să facem nişte mici oraşe cu circuit închis, un fel de rezervaţie modernă pentru tinerii IT-işti.
Lucrez la asta. Deja mi-am pus oamenii să-i identifice pe tinerii care au fobie de tot ceea ce înseamnă exteriorul biroului în care stau cu mufele în monitoare. Le iau numele şi le fac o ofertă imbatabilă: serviciu, casă, masă în aceeaşi clădire.
Şi cum vor mai socializa? Au şi ei nevoile lor, cei neînsuraţi poate vor să cunoască vreo tipă într-o cafenea.
Să şi le facă la imprimantele 3D. Le voi construi săli speciale în care vor proiecta şi turna gagici din ce material vor ei.
Hm, interesant. Îmi place sistemul ăsta comunist. Ăsta era şi visul socialist, totul la comun, oamenii muncii să lucreze şi să locuiască în zone uniforme, lipsite de personalitate.
Plus camere de supraveghere şi cartele de identificare. Trebuie să recunoşti că suntem demnii urmaşi ai personajelor din 1984 al lui George Orwell. Dar asta e, atâta vreme cât aşa arată viitorul societăţii, de ce ne-am opune? Eu chiar nu pot, contul meu din bancă nu mă lasă să mă împotrivesc progresului!