Bolile lunii mai

Spasmofilia şi alergiile reîncep să facă victime printe ieşeni! Odată cu ieşirea din sezonul rece, lipsurile din organism încep să îşi facă simţită prezenţa. Mineralele precum calciul, fierul, magneziul şi seleniul, sunt lipsurile cele mai mari din organismul uman, pe timpul iernii, întrucât alimentele congelate sau fierte nu conţin atâtea beneficii comparativ cu cele aflate în stare naturală.

„Spasmofilia este o carenţă de calciu şi magneziu din organism. Această boală este aparent simplă dar care se manifestă violent şi poate duce chiar la deces, dacă nu este tratată la timp. Crizele cauzate de această deficienţă sunt de-a dreptul înspăimântătoare, deoarece pacientul îşi pierde conştiinţa şi are convulsii. În ultima perioadă, 30% din cazurile care s-au prezentat, au fost de spasmofilie şi alergii”, spune cu îngrijorare Elena Savin, medic de familie la Policlinica Studenţească Copou.

Alergiile se situează pe al doilea loc în topul „bolilor de mai”, mai frecvente fiind cele produse de polen, puf de plop, praf şi înţepături de insecte. Pentru a evita aceste afecţiuni, care se pot manifesta încă din copilărie, specialiştii recomandă anumite suplimentele:

„Sensibilitatea organismului se datorează moştenirii genetice. Sunt unii oameni care nu pot absorbi în totalitate vitaminele. Astfel, pacienţii care ştiu că au avut probleme în copilărie cu deficienţele de calciu-magneziu, ar trebui să facă pe an 2-3 cure cu suplimente nutritive. Acest lucru nu ar trebui spus de medic în fiecare an, pentru că ţine de responsabilitatea fiecăruia. În cazul celor care suferă de alergii, ar trebui să ia antialergice pentru siguranţă. Timp de 10-15 zile pe lună ar fi perfect dacă s-ar ţine acest regim”, ne mai sfătuieşte Elena Savin.

Consumul de spanac, urzici, fibre (n.r.: germeni de grâu, coajă de pâine), salate de toate felurile, legume şi fructe negătite este ideal în acestă perioadă, datorită aportului mare de vitamine. Ar mai fi un aspect de precizat: eticheta cu preţul trebuie să aibă neapărat „Made in Romania”, altfel, nu există garanţia că legumele sau fructele cumpărate sunt “naturale” sută la sută.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *